Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 
Darko Žiberna dr. med.direktor Bolnišnice F.Derganca

Darko Žiberna, tudi član Foruma za Goriško, je že bil pred leti uspešen direktor bolnišnice v Šempetru, potem je bil državni sekretar za zdravstvo, in sedaj, s soglasjem vseh članov Strokovnega sveta, ponovno imenovan za direktorja za dobo štirih let.Vso srečo mu želimo v imenu članov Foruma za Goriško.Več o tem poroča Primorski dnevnik 13-2-2013.

Dosedanji vršilec dolžnosti direktorja šempetrske bolnišnice Darko Žiberna je bil na torkovi seji sveta zavoda bolnišnice soglasno izbran za novega direktorja omenjenega javnega zavoda. Med dvema kandidatoma je edini izpolnjeval vse razpisane pogoje. Žiberna je vodenje bolnišnice prevzel že lanskega avgusta, ko je dotedanjemu direktorju Silvanu Saksidi iztekel mandat. Na tokratni razpis sta se prijavila dva kandidata, a je le Žiberna izpolnjeval vse razpisne pogoje. »Kandidat je dobil zaupanje sveta zavoda. Verjamemo, da mu bo z uporabnikom prijaznim odnosom in delom uspelo zagotoviti finančno stabilno oziroma uravnoteženo poslovanje zavoda,« je včeraj povedala Elvira Šušmelj, predsednica sveta zavoda bolnišnice.

 Šempetrska splošna bolnišnica bo po sedanjih ocenah že tretje leto zapored zaključila z rdečimi številkami. Lansko poslovno leto bo, kot kaže, sklenila z 2,1 milijona evrov izgube. »Prav to uravnoteženje financ oziroma prihodkov s stroški bo ena glavnih nalog direktorja v tem štiriletnem obdobju, poleg rednega strokovnega dela,« dodaja Šušmeljeva.

V torek je bil na seji sveta zavoda, poleg sanacijskega programa, sprejet tudi finančni načrt in program dela za tekoče leto. »Finančni načrt sicer predvideva uravnoteženo poslovanje in rahel pozitiven rezultat že konec letošnjega leta, ampak realneje je pričakovati, da bo izvedljiv kvečjemu v dveh letih,« meni Šušmeljeva. Sanacijski načrt predvideva, da bo zavod moral v letošnjem letu za enak ali nekoliko znižan obseg predvidenih prihodkov narediti več dela ob nižjih stroških. Predvideno je tudi zmanjševanje števila zaposlenih. Ne sicer z odpuščanjem, ampak po t.i. mehki varianti: odhodov v pokoj ne bodo nadomeščali, petnajst delavcev pa bo s prenosom transfuzijske dejavnosti prešlo na Zavod za transfuzijsko medicino. Obenem pa bo treba upoštevati tudi zakonsko obvezo, po kateri morajo vsi zavodi za 5 odstotkov zmanjšati maso plač. Pri konkretnem primeru pomeni za 1,1 milijona evrov manjše stroške.

»Treba bo tudi bolj učinkovito voditi javno naročanje, izboljšati organizacijo dela za večji izkoristek, nabavljati cenejše, ne najdražje materiale. Upam pa, da res vse skupaj ne bo šlo na račun bolnikov. Verjamem, da bo vodstvo to naredilo na čim manj boleč način,« pristavlja predsednica sveta zavoda, ki tudi poudarja, da ne gre vse krivde za takšno poslovanje iskati le v tej bolnišnici: »Dejstvo je, da bo lansko leto kar osemnajst bolnišnic v Sloveniji zaključilo v rdečih številkah. Torej je to posledica nekega sistemskega razloga. Torej da gre za neko napako v celotnem zdravstvenem sistemu in da je s strani ministrstva treba sprejeti ustrezne ukrepe.«

V letošnjem letu naj bi se ob bolnišnici začela izgradnja dolgo pričakovane investicije: urgentnega centra. »Ta investicija žal zelo počasi napreduje. Po zadnjem terminskem planu je predvideno, da bi sredi leta ministrstvo objavilo razpis za izvajalce gradbeno-obrtniških in instalacijskih del ter da bi v zadnji četrtini leta pričeli z gradnjo. Pričakovali smo, da bo to prvi urgentni center, ki se bo začel graditi, a žal ne bo tako,« dodaja Šušmeljeva.

 

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?