Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 
Nespametni "patriotizem"

Vesna Humar v PN 8-3-2010 prinaša izjavo Boris Perica "Obljubljam, da Postojnske jame ne bom odnesel ", ki mu kot goriškemu Slovencu lahko veliko bolj verjamemo kot vsem slovenskim tajkunom skupaj. Te dni mnogi Primorci na Postojnskem zbirajo podpise, da ne bi italijansko podjetje kupilo  Kras Turizem, ki ima koncesijo za komercialno upravljanje Postojnske jame. Zelo čudno je, da ti zavedni Primorci prav nič ne protestirajo, ko Forum za Goriško opozarja, da Pahorjeva vlada načrtuje primorsko pokrajino po rapalskih mejah in s sedežem v dvojezičnem Kopru. 

Morda pa te ljudi podpihujejo domači tajkuni zaradi svojih lastnih interesov. Ljudje pozabljajo, da je prišel Istrabenz pred bankrot ravno zaradi idej, ki jih širijo domači tajkuni, da morajo biti prav oni lastniki podjetij, ki jih bodo pokupili na račun nizkih plač zaposlenih delavcev. Ali ni prav taka logika nespametnega  patriotizma silila Bavčarja v neracionalno investicijo 100 milijonov € za obnovo hotela Palace in mora sedaj  Istrabenz  prodajati tudi Kras Turizem, da bi se rešil. Podobno ljudje zahtevajo, da mora igralništvo ostati v domačih ali državnih rokah. Ljudje ne razumejo,da bi prav Italijani pripeljali množice turistov, ki bi domačinom zagotovili zaslužek. In le ekonomska moč zagotavlja nacionalno samobitnost. Ne glede na lastništo pa bo vsako podjetje s koncesijo za upravljanje Postojnske jame moralo spoštovati prav vso slovensko zakonodajo. Ali nas ni "mencingerjanski sindrom" s teorijo škodljivosti tujih investicij in koristnosti domačih lastnikov, čeprav slabih in brez vizij in kapitala, pripeljal v situacijo, da postaja  Slovenija ena najbolj socialno ogroženih držav v EU. Vlada pa veselo načtuje 10 milijard € za hitre železnice, da bo potop Slovenije zares temeljit. Ne pozabimo, da je cesarska Avstrija tudi gradila železnice iz proračuna in se potem izognila bankrotu z prodajo železnic privatnim družbam. A tedaj so bile železnice zares nosilke vsega razvoja in so prinašale dobiček. Danes pa prinašajo dobičem predvsem graditeljem te zelo drage infrastrukture, ki sploh ni potrebna majhnim državam za njen razvoj v svet zahtevnih tehnologij s katerimi si vsak narod zagotavlja enakopravno mesto v svetovni gospodarski eliti. Še bolj oholo in prevzetno se sliši, ko naši politiki izjavljajo, da bodo pač Nemci gradili naše  železnice in mi jim bomo dali v povračilo kakšen procent lastništva v Luki Koper. V Bibliji pa menda piše: in prevzetni bodo ponižani.

 

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

Naroči se na e-novice

ime in priimek*
e-pošta*
 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?