Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 
EZTS- čezmejna regija še korak bliže uresničitvi

Kot poroča PD naj bi v italijanskem uradnem listu kmalu objavili sklep o ustanovitvi EZTS- Evropsko združenje za teritorjalno sodelovanje. Slovenska stran je že imenovala 7 članov skupščine EZTS, italijanska stran pa jih bo kmalu. Občino Nova Gorica bo zastopalo  5 članov ( Tomaž Vuga, Uroš Saksida,Tatjana Gregorčič, Robert Golob in Boris Rijavec), Občino Šempeter-vrtojba pa dva člana in sicer Zdenko Šibav in Boris Nemec.

 Na sliki Slovenski trgovski dom v Gorici, predviden sedež EZTS.

Obvestilo o ustanovitvi Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) na območju občin Gorica, Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba je 8. oktobra izšlo v Uradnem listu Evropske unije, kar pomeni, da je bil EZST vpisan v evropski register tovrstnih združenj. Da pa bo pravnomočen, bo treba počakati še na objavo v Uradnem listu Republike Italije. »Medtem ko je rok za objavo v evropskem Uradnem listu zapovedan, v Italiji takšnega roka ni, zato nam ne preostaja drugega, kot da ponovno pritiskamo na Rim. Ko bo opravljen še ta formalni korak, bo uradni postopek za ustanovitev EZTS zaključen,« je včeraj povedal Guido G. Pettarin, goriški občinski odbornik, ki od vsega začetka spodbuja nastajanje združenja in obenem spremlja razvojne projekte, ki naj bi se skozi njega financirali z evropskim denarjem.
Objavi v Uradnih listih EU in Italije sta neobhodni obvezi, vendar odločilni korak je bil izveden 15. septembra letos, ko je bilo goriško-novogoriško-šempetrsko združenje vpisano v register EZTS pri predsedstvu italijanske vlade. »Od septembrskega datuma dalje je EZTS iz vseh vidikov uradno priznana pravna oseba,« je pojasnil Pettarin in dodal, da po objavi v Uradnem listu bo goriška občina opravila še dolžnost imenovanja članov v skupščino, ki bo najvišji organi EZTS. »Imenovanjem pripravljamo teren, vendar zadnjo besedo o županovih predlogih bo imel občinski svet,« je pristavil odbornik, ki je prepričan, da bodo na cilj prišli še pred koncem leta. Iz profila goriških članov v skupščini bo postalo razvidno, koliko občina Gorica resnično stavi na EZTS. Njihova imena so v Gorici še neznana, v Novi Gorici in Šempetru pa že poldrugo leto niso več skrivnost. S sklepom novogoriškega mestnega sveta bodo v skupščini sedeli Tatjana Gregorčič, Tomaž Vuga, Boris Rijavec, Uroš Saksida in Robert Golob, medtem ko bosta Šempeter zastopala Zdenko Šibav in Boris Nemec. Skupščino bo sestavljala polovica slovenskih in polovica italijanskih predstavnikov: Gorica bo izrazila sedem članov, Nova Gorica pet, Šempeter dva. Njihov mandat bo trajal štiri leta. Ostali organi bodo predsednik, direktor in nadzorni odbor. V Uradnem listu EU je še zapisano, da je začasni sedež EZTS na Informestu v Ulici Cadorna 36 v Gorici v pričakovanju, da se sprostijo prostori v Trgovskem domu na Verdijevem korzu.

 

 

 

 

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
hit
Pasica
Pasica

Naroči se na e-novice

ime in priimek*
e-pošta*
 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?