Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 
Jurij Paljk - Slovenec in liberalen katolik

Dnevnik objavlja 19-11-2011 intervju Novogoričana in novinarja Ervina M. Hladnika  z uglednim Slovencem, kulturnikom in urednikom katoliškega tednika Novi Glas, ki izhaja v Gorici. Jurij Paljk je odličen poznavalec italijanske politike in izredno zanimiv sogovornik, ki mu radi prisluhnejo ljudje različnih svetovnih nazorov ter  je dragoceni mislec tudi med člani Foruma za Goriško. Jurij Paljk prihaja iz Velikih Žabelj na Vipavskem in je novodobni dokaz, zakaj  goriška mediteranska odprtost deluje tako zelo dobrohotno na duhovno širino intelektualcev.

 

Prav duhovniki goriškega bogoslovja so odločilno vplivali na zavednost Slovencev  v času fašizma. Žal je fašizem to trdnjavo liberalnega katolištva uničil.

Mogoče bi morali slovenski škofje razmisliti o že desetletje stari ideji profesorja Karla Bonuttija, da bi bila prav  Gorica - Nova Gorica najboljša lokacija za  univerzitetno središče o evropskem sožitju med narodi in religijami in bogoslovju evropskih krščanskih veroizpovedi. Žal se iz ljubljanske meglene kotline ne vidi do zahodnih branikov slovenstva.

Intervju !

 

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

Naroči se na e-novice

ime in priimek*
e-pošta*
 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?