Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 
Zakaj župan Ajdoščine uspeva- novogoriški pa ne ?

V torek 29-11-2011 bodo v Ajdovščini odprli visokotehnološki obrat BIA Seperations, ki bo zaposlil za začetek 150 ljudi poročajo Finance. Mi v Goriškem Forumu pa se lahko samo sprašujemo, zakaj je župan Marjan Poljšak uspešen in novogoriški župani vsi po vrsti pa ne? Poljšak ni imel nikoli visokih političnih zvez, novogoriški župani pa so bili vedno pri koritu oblasti, najprej pri vladajoči stranki LDS in nato pri vladajoči SD.

 

 

Jeseni 2008 je Forum za Goriško potrošil vse svoje finančne rezerve za oglaševanje podpori izvolitve goriških poslancem za DZ RS. Dobili smo kar dva poslanca, oba člana SD in nato je Borut Pahor postal celo predsednik vlade RS. Pahor je vse od leta 1990 novogoriški poslanec, čeprav se, kot sam trdi, počuti bolj Primorca kot Goričana; postal je predsednik zelo vplivne stranke SD; bil je predsednik DZ RS (2000-2004) in evropski poslanec 2004-2008. Torej je imel vseskozi visoke politične funkcije in Nova Gorica ali Goriška bi upravičeno pričakovala odločilno podporo za gospodarski razcvet. Žal smo vse od leta do 1990 doživljali poraze in stagnacijo, tako na gospodarskem kot javnem področju (univerza, urgenca v bolnišnici, izgubljanje regijskih funkcij, zanikanje goriške ali severno primorske pokrajine.... ). Zanimiva bi bila študijska raziskava kako je zaostajanje Nove Gorice v funkcijski odvisnosti( korelaciji) z družbeno-politično močjo predstavnikov Nove Gorice (njeni poslanci, ministri, predsedniki vlade ... ). Na prvi pogled zgleda, da je padanje razvojne moči Nove Gorice tem večje , čim več poslancev ima in čim višje so njihove državne in politične funkcije. Tudi zato Forum za Goriško letos ni potrošil niti enega centa za"naše goriške " poslance. In vsi skupaj se lahko vprašamo, ali ni bolje, da res nimamo nobenega poslanca. Vsaj manj škode bo za Goriško, kajne? Novogoriški župan pa bi se potem moral tako kot ajdovski sam potruditi za razvoj Nove Gorice? Verjetno bo bolj uspešen, pustimo se presenetiti.

 

BIA Separations za razvoj in industrijsko proizvodnjo materialov za čiščenje biofarmacevtskih zdravil bo v torek v Ajdovščini odprlo svoj novi objekt

"V težkih gospodarskih časih predstavlja otvoritev novega proizvodnega obrata podjetja BiaSeparations pomemben signal, da je z vztrajnim delom, inovativnostjo, trudom in veliko vložene energije možno uspeti. Družba Bia Separations, ki se je preselila v Ajdovščino, izdeluje "inteligenčne filtre", ki se uporabljajo pri proizvodnji in čiščenju biozdravil," so zapisali v izjavi za javnost. Nov poslovni objekt bo sicer skupaj z Bia Separations odprl prvak SDS Janez Janša. Njihovi kupci so farmacevtska podjetja in družbe, ki se ukvarjajo z biotehnološkimi izdelki.

 

Selitev iz Ljubljane zaradi naklonjenosti ajdovske občine

Družba je pred selitvijo v Ajdovščino delovala v Ljubljani, selitev pa so izvedli, ker se je ajdovska občina izkazala kot najbolj naklonjena visokotehnološkim podjetje, tudi z veliko ugodnejšimi pogoji za nakup zemljišča kot v prestolnici. Drugi, izjemno pomemben razlog za selitev pa je, da bodo skupaj z Univerzo v Novi Gorici ustanovili biotehnološki študij in inkubator. Selitev visokotehnološkemu podjetju omogoča tudi hitrejšo rast na trgu raziskav in razvoja za potrebe farmacevtskih in biotehnoloških podjetij, prav tako pa tudi na področju izdelave inteligentnih filtrov za proizvodnjo in čiščenje biozdravil.

 

Z dokapitalizacijo do nemških in japonskih družbenikov

Direktor podjetja Aleš Štrancar je bil eden izmed govorcev na odprtem forumu o pospeševanju tujih vlaganj, izboljšanju konkurenčnosti ter spodbujanju inovativnosti slovenskega gospodarstva, ki ga je v Ljubljani nedavno organiziral Strokovni svet SDS v sodelovanju z ugledno mednarodno nevladno organizacijo ICD (Institute for Cultural Diplomacy) iz Berlina.

Štrancar je spregovoril tudi o težavah pri pridobivanju sredstev za izgradnjo novega objekta. Po njegovih besedah so investicijo izvedli s pomočjo dokapitalizacije družbe, tako da so družbeniki postali Japonci in Nemci, ki so v podjetje vložili osem milijonov evrov. Štrancar je ob tem opozoril tudi na to, da so bile birokratske ovire za pridobitev posojila pri slovenskih bankah prevelike in občutno predrage.

 

Novi poslovni prostori za do 200 zaposlenih

Nova stavba podjetja BiaSeparations sicer prinaša nove zaposlitve v regiji, ki ji gospodarska kriza ni prizanesla. V novi stavbi je prostora za 200 zaposlenih, pričakovanja pa so, da bo družba v dveh letih zaposlila okoli 150 novih sodelavcev različnih poklicnih profilov.

Poleg predsednika SDS se bodo otvoritve udeležili tudi predsednik Odbora za finance pri Strokovnem svetu SDS Andrej Šircelj, predsednik Odbora za razvoj pri Strokovnem svetu SDS Žiga Turk poslanec SDS Andrej Vizjak , poslanka SDS Eva Irgl in Miran Pleterski , direktor za svetovanje - mednarodna korporativna strategija in naložbe v razvoj poslov, PEMicon.

 

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

Naroči se na e-novice

ime in priimek*
e-pošta*
 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?