Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 
Zahtevamo vrnitev ukradene Goriške banke

NKBM-ngSpoštovana predsednica vlade mag. Alenka Bratušek,

spominjamo, da je vlada RS leta 1994 mimo strokovnih argumentov ter v nasprotju z interesi goriškega gospodarstva in javnosti politično priključila Komercialno banko Nova Gorica h Kreditni banki Maribor. Nova državna sistemska banka NKBM je bila ustvarjena kot darilo Mariboru in v pomiritev Štajercev zaradi ljubljanskega centralizma in ljubljanske NLB na račun počasnejšega razvoja in osiromašenja Goriške. Ne politiki ne bankirji sedaj ne plačujejo teh političnih in nestrokovnih bančnih zablod, pač pa ste ves račun za to polomijo izstavili nam davkoplačevalcem. Pismo predsednici.


V EU je 130 sistemskih bank za 400 milijonov prebivalcev, torej ena sistemska banka na 3 milijone prebivalcev. V Sloveniji primerjalno potrebujemo kvečjemu eno sistemsko banko in ne treh državnih sistemskih bank NLB, NKBM in Abanko, ki so iz nas, zaradi političnih napak v letu 1994, napravili reveže. Naše drobno gospodarstvo, obrtniki, podjetniki, inovatorji nimajo več ustreznega bančnega sogovornika, ki bi poznal lokalne razmere in bil zainteresiran za razvoj Goriške regije, saj se vaše državne sistemske banke ukvarjajo predvsem z velikimi posojili in dolgovi ter raznovrstnimi finančnimi projekti. Na Goriškem potrebujemo lokalno banko oz. hranilnico in posojilnico in prepričani smo, da enako velja tudi za Maribor. Še posebej nedopustno je, da država siromaši obmejna območja v korist centralizma na osi Maribor-Ljubljana-Koper. Ponovno moramo uveljaviti policentrični razvoj Slovenije, da bi lahko prišli iz hude družbene in ekonomske krize.
Vladi RS predlagamo nekaj, kar je v njeni izključni pristojnosti. Namreč, da državno NKBM ponovno razdelite na dve lokalni banki oz. posojilnici in hranilnici, to je na Goriško hranilnico in posojilnico ter na Mariborsko hranilnico in posojilnico. Tako boste zagotovili pogoje za ponovni vzpon gospodarstva, ki bo zraslo iz drobnega podjetništva, tudi s svetovanjem in pomočjo lokalnih bank, v zdravo in napredno izvozno usmerjeno industrijo.
Take nove lokalne banke zagotovo v prihodnosti ne bodo breme davkoplačevalcem, saj bodo morebitne slabe odločitve nosili njihovi lastniki sami, kar ni slučaj v primeru velikih državnih sistemskih bank.
Tudi tokrat upravičeno pričakujemo vaš strokovno utemeljen odgovor na naš predlog. Hvala.
Mag. Boris Nemec, predsednik Forum za Goriško

 

 

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

Naroči se na e-novice

ime in priimek*
e-pošta*
 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?