Aktualen prispevek uglednega gospodarstvenika, pravnika in sodnika ter predsednika Višjega sodišča v Kopru g. Borisa Kovšce (Priloga 1) objavljen v PN 19-12-2007. Drugi prispevek- priloga 2- je objavljen v Nedeljskem dnevniku.


 
PRIMORSKI Dnevnik, 19-12-2007, TRST-GORICA,  stran 18

 

Nova Gorica
Polemikam o imenu pokrajine ni videti konca

»Gromovniški miting brez argumentov«
Pelhan: Ime Goriška zgodovinsko utemeljeno - Poljšak: Primorska v  imenu

Zagovorniki ohranitve imena Primorska pri poimenovanju bodočih pokrajin so v soboto v Ajdovščini pripravili zborovanje Za Primorsko, na katerem so so svoje ime za Primorsko zastavili tudi nekateri akademiki. »Srečanje je bilo na moč podobno iz nedavne preteklosti že poznanim mitingom resnice. Uporabljamo besedo miting, ker na zborovanju niso prevladali argumenti in dialog, ampak sovražni govor. Uperjen je bil zoper drugače misleče, ki pa na srečanje niso bili povabljeni,« so se na zborovanje odzvali v odboru za Goriško pokrajino na Primorskem. »Pričakovali smo, da bodo v Ajdovščini navzoči ugledni primorski kulturni delavci razpravljali, za razliko od politikov, bolj uravnoteženo in argumentirano,« je poudaril predsednik odbora Sergij Pelhan. V odboru, ki zagovarja ime Goriška za bodočo pokrajino na severnem Primorskem, so sobotno ajdovsko zborovanje označili za »gromovniški miting«. Šele ko bi se poenotili o ustreznem številu pokrajin na Primorskem, bi bilo smiselno govoriti o njihovih imenih, a takega razpravljanja na mitingu ni bilo, saj so po besedah Pelhana na zborovanju pozornost namenili problemu ukinjanja Primorske. »Taka ukinitev je čista izmišljotina in grda manipulacija. Prebivalcem Goriške, ki so pod fašizmom najbolj trpeli in v NOB največ doprinesli za uresničitev sanj o združitvi Primorske z matičnim narodom, je najbolj zlobno očitati, da ukinjajo Primorsko. Primorske ni mogoče ukiniti, ker jo Primorci, nosimo v srcu in ne na papirju,« je prepričan Pelhan.

V odboru za Goriško pokrajino na Primorskem menijo, da je poimenovanje pokrajin po straneh neba neustrezno, zato zagovarjajo ime Goriška, ki je po njihovih besedah zgodovinsko utemeljeno, saj kaže na slovensko naseljenost v Posočju. »Prav neverjetno je, da se nekateri primorski rojaki in obenem predstavniki slovenske kulture, tega pomembnega dejstva tako malo zavedajo. O tem v Ajdovščini niso govorili, ker se je tu resen pogovor moral umakniti demagoškemu populizmu,« je še zapisal Pelhan. Ta od slovenskih pisateljev in razumnikov pričakuje, da bodo pri razpravah o pokrajinah spoštovali argumente in kulturno dediščino. Na zborovanju v Ajdovščini so namreč ohranitev imena Primorska podprli pisatelj Boris Pahor, pesnik Ciril Zlobec, pisatelj Saša Vuga in publicist Miro Kocjan.

Z njimi se strinja tudi ajdovski župan Marjan Poljšak, ki je prispeval enega izmed 6.000 podpisov pod peticijo za ohranitev imena Primorska pri poimenovanju bodočih pokrajin. Poljšak, ki sicer zagovarja oblikovanje enotne primorske pokrajine, je v zvezi z zakonom o ustanavljanju pokrajin pisal državnemu zboru: »V vsakem primeru zavračamo ime naše pokrajine, ki ne bo vsebovalo tudi imena Primorska. Sedež pokrajinskega sveta in sedež pokrajinske uprave naj sprejmejo občine pokrajine s tričetrtinsko večino.«

 

Primorski dnevnik, 19. decembra 2007