Še zadnja pogajanja v parlamentu Bomo v pokrajinske svete res volili prihodnje leto?
 
Ljubljana– Poslanci bodo januarja pretresali pripombe, ki so jih v parlamentarni odbor za lokalno samoupravo poslali občinski sveti (teh je nekaj več kot dvajset, rok za oddajo pa je potekel pred dobrim tednom). Pokrajinski zakoni, napoveduje predsednik odbora za lokalno samoupravo Franc Jazbec (SDS), bodo obravnavani na februarski (redni ali izredni) seji državnega zbora. Jazbec je prepričan, da bo februarja glede pokrajin »vse nared in jasno«.

Kot smo izvedeli, namerava minister Ivan Žagar po novem letu, še pred razpravo v parlamentu, obiskati socialne demokrate. Kot je povedal Bojan Kontič, jim je minister obljubil, da je zakone, ki jih je vlada že poslala parlamentu, še mogoče popravljati. Ko smo o tem vprašali Žagarja, je razložil, da so spremembe mogoče le glede financiranja pokrajin: obseg uporabe sredstev znotraj pokrajine je določen na podlagi primerne porabe, ki mora pokrajinam zagotavljati izvajanje obveznih nalog, nekaj se pokrajinam odstopa neposredno v obliki davka na dohodek pravnih oseb in odstotka od posameznih trošarin, razlika do višine primerne uporabe pa bo dosežena z izravnavo. Spremembe so torej mogoče »v paketu« znotraj prvih treh pokrajinskih zakonov, ki so bili v DZ enkrat že obravnavani.

Čeprav minister Žagar verjame, da je slovenska politika s spreminjanjem ustave ostala zavezana uvedbi pokrajin, ki jih po njegovem mnenju potrebujemo za hitrejši slovenski razvoj, še zdaleč ni rečeno, da bo po februarski seji državnega zbora glede uvedbe pokrajin vse nared za to, da bomo v pokrajinske svete volili prihodnje leto, pokrajine pa imeli do 1. januarja 2009. O tem dvomi na primer že Alojz Sok, poslanec koalicijske nove Slovenije in ormoški župan, ki se z vladnim predlogom regionalizacije države ne strinja. Napovedal je možnost, da njegova stranka v državnem zboru ne bo med za sprejetje krovnega zakona o pokrajinah potrebno dvotretjinsko večino, ker imajo veliko zadržkov. Po njegovem mnenju pokrajinski zakoni v državnem zboru ne bodo izglasovani. Tudi vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik meni, da v pokrajinski zakonodaji prevladujejo zgolj politični motivi, zaradi uvedbe pokrajin pa državi napoveduje večje administrativne stroške, nikakor pa ne koristi.

Kaj menijo občinski sveti?

V državnozborski odbor za lokalno samoupravo je prišlo okrog dvajset pripomb občinskih svetov. Kot je povedal Jazbec, jih je bilo največ iz Dolenjsko-belokranjske pokrajine, kjer so si vsi občinski sveti edini, da hočejo le Dolenjsko pokrajino. Tudi iz Primorske, kjer je bilo glede poimenovanja regije zadnje čase burno, je po Jazbečevih besedah prišlo nekaj pripomb, vendar niti dve ne izražata istih pogledov. »Eni so namreč za enotno pokrajino skupaj z Notranjsko, drugi so za severno in južno Primorsko, tretji pa za vsako ceno hočejo ime Primorska pokrajina,« je pripombe opisal Jazbec. Naj spomnimo, na javnem zborovanju v Ajdovščini so se pred časom poleg številnih občanov zbrali nekateri priznani kulturniki, umetniki in nekdanji borci, tamkajšnja civilna iniciativa z Marijanom Bevkom na čelu pa je zbrala več kot 6500 podpisov. Namesto Istrsko-kraške hočejo Primorsko pokrajino, mnogi izmed njih pa še to, da se jim v enotno pokrajino pridruži tudi Goriška.

»Ormoški občinski svet že od vsega začetka enotno vztraja pri večji, Štajerski pokrajini s središčem v Mariboru,« je povedal Sok, ki vladne delitve Prlekije nikakor ne podpira. Tudi ptujski občinski svet hoče preimenovati Ptujsko-ormoško pokrajino v Vzhodnoštajersko pokrajino, poleg tega pa bi na Ptuju radi še oba sedeža.

Tone Smolnikar, župan Kamnika, ki po vladnem predlogu ostaja tako rekoč brez vsega (sedež pokrajinske uprave Kamniško-zasavske pokrajine naj bi bil v Domžalah, sedež sveta pa v Trbovljah), je zahtevo, da naj bo Kamnik pokrajinski sedež, poslal celo premieru Janši. Prepričan je namreč, da Žagar mnenja kamniškega občinskega sveta ni upošteval. S sedežema v omenjeni pokrajini pa se ne strinja tudi litijski župan Franci Rakovec, ki je proti vladnemu predlogu napovedal boj, če bo treba, tudi z referendumom. Vrhnika in Log - Dragomer iz Notranjske hočeta v Osrednjeslovensko pokrajino, v Slovenj Gradcu nasprotujejo temu, da bi bil sedež Koroške pokrajinske uprave v Ravnah ...

Dejan Karba