Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 
Pokrajine 2019 - Goriška naj bo

Vlada RS je letos po desetletju odlaganj obudila projekt druge stopnje lokalne samouprave v RS ustanavljanja pokrajin. Predlaga 11 pokrajin med njimi tudi Goriško in Primorsko-Notranjska. 

V Ajdovščini je bila v soboto 14.9.2019 veličastna proslava ob prazniku Vrnitve oziroma Priključitve Primorske matični domovini. Slavnostni govornik je bil  predsednik vlade RS Marijan Šarec, še prej pa sta prisotne nagovorila župan Ajdovščine Tadej Beočanin  in predsednik združenja Zveze borcev Ajdovščina-Vipava Božo Novak.  Vsi trije govorniki so imeli odlične govore. A žal vedno ko govornik izkoristi svojo priložnost s posegom v aktualno politiko razdvaja ljudi. In prav to, je žal, napravil Božo Novak. Svoj govor je zaključil s pozivom politiki, da bi morala biti Primorska ena sama pokrajina. Forum za Goriško, ki si že od ustanovitve leta 1994 prizadeva za ustanovitev pokrajine Goriške, utemeljeno nasprotuje, da bi se katerakoli pokrajina imenovala Primorska. To smo v preteklosti temeljito upravičili. Naj tokrat opozorimo samo na to, da so Primorci, in to še najbolj narodnostno zavedni, tudi v Italiji, mnogi so tudi v Ljubljani na Štajerskem in po svetu. Biti Primorec ne sme pomeniti pripadnika pokrajine Primorska. Nekateri  izmed državljanov  morebitne  pokrajine Primorske se ne bi čutili  Primorce, drugi zavedni Primorci pa ne bi bili uradni Primorci, ker ne bi živeli v pokrajini Primorski. Pripadnost Primorski in njenim idealom je stvar osebne  kulturne identitete in ne zakonske  ureditve.

Več v pismu,ki ga je Forum za Goriško naslovil na ministra za lokalno samoupravo dr. Ivana Žagarja leta 2007

Forum za Goriško Novi Gorici, 14.11.2007
Kardeljev trg 3, PP 321
5000 Nova Gorica

Služba Vlade RS za lokalno samoupravo
Savska 3
1000 Ljubljana
Kabinet ministra dr. Ivana Žagarja

V vednost: predsednik Vlade RS, g. Janez Janša

Zadeva: pripombe na poimenovanje pokrajin

Spoštovani minister dr. Ivan Žagar,

2. Goriška pokrajina mora biti obvezno ena od slovenskih pokrajin, ne glede na vse ostale kriterije, kot morata iz podobnih zgodovinskih razlogov obstajati tud pokrajini z imeni Koroška in Celjska. Nacionalni interes za ime Goriška je pojasnjen v prilogi tega pisma. S to prilogo smo nastopili pred javnostjo na Goriškem in v plebiscitarnem vzdušju na dveh stojnicah zbirali podpise podpore za Goriško pokrajino. Navdušenje ljudi je bilo tako izjemno kot ga nismo doživeli od osamosvojitve. Ljudje so spontano prihajali na stojnici in pošiljali tudi svoje znance. V Gorici so nas samoiniciativno podprli zamejski Slovenci in sami zbrali preko 300 podpisov med kulturno gospodarsko in politično aktivnimi člani manjšine. V enem tednu smo na dveh stojnicah po nekaj ur dnevno zbrali 4.000 podpisov. Med naključno mimoidočimi, ki smo jih nagovorili za podpis pa je bil odziv več kot 90% pozitiven. Še največ časa smo zgubili s posamezniki, ki nam sploh niso verjeli, da ste ime Goriška zamenjali s Severno Primorsko. Ko smo jim dokazali s sliko iz časopisa Delo, so zgroženi hiteli podpisovati.

3. Koprska pokrajina naj se imenuje Istrsko-Kraška, kar najbolj odraža prisotnost Slovencev v slovenski delu Istre in Krasa.

Prosim vas za sprejem, da vam osebno izročim 4000 podpisov podpore za ime Goriške pokrajine in pojasnim našo odločenost za obrambo slovenskih nacionalnih interesov na zahodu Slovenije.
V pričakovanju vašega pozitivnega odgovora vas lepo pozdravljam.

Forum za Goriško
mag. Boris Nemec, predsednik

Priloga 2x

 

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
hit
Pasica
Pasica

Naroči se na e-novice

ime in priimek*
e-pošta*
 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?