Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 


Pokrajine 2019 - Goriška naj bo

Vlada RS je letos po desetletju odlaganj obudila projekt druge stopnje lokalne samouprave v RS ustanavljanja pokrajin. Predlaga 11 pokrajin med njimi tudi Goriško in Primorsko-Notranjska. 

V Ajdovščini je bila v soboto 14.9.2019 veličastna proslava ob prazniku Vrnitve oziroma Priključitve Primorske matični domovini. Slavnostni govornik je bil  predsednik vlade RS Marijan Šarec, še prej pa sta prisotne nagovorila župan Ajdovščine Tadej Beočanin  in predsednik združenja Zveze borcev Ajdovščina-Vipava Božo Novak.  Vsi trije govorniki so imeli odlične govore. A žal vedno ko govornik izkoristi svojo priložnost s posegom v aktualno politiko razdvaja ljudi. In prav to, je žal, napravil Božo Novak. Svoj govor je zaključil s pozivom politiki, da bi morala biti Primorska ena sama pokrajina. Forum za Goriško, ki si že od ustanovitve leta 1994 prizadeva za ustanovitev pokrajine Goriške, utemeljeno nasprotuje, da bi se katerakoli pokrajina imenovala Primorska. To smo v preteklosti temeljito upravičili. Naj tokrat opozorimo samo na to, da so Primorci, in to še najbolj narodnostno zavedni, tudi v Italiji, mnogi so tudi v Ljubljani na Štajerskem in po svetu. Biti Primorec ne sme pomeniti pripadnika pokrajine Primorska. Nekateri  izmed državljanov  morebitne  pokrajine Primorske se ne bi čutili  Primorce, drugi zavedni Primorci pa ne bi bili uradni Primorci, ker ne bi živeli v pokrajini Primorski. Pripadnost Primorski in njenim idealom je stvar osebne  kulturne identitete in ne zakonske  ureditve.

Več v pismu,ki ga je Forum za Goriško naslovil na ministra za lokalno samoupravo dr. Ivana Žagarja leta 2007 več >>

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 1 od 33

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
hit
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?