Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 
Marjan Bevk, predsednik TIGR-a dolguje opravičilo

Primorske novice so 24-10-11 objavile pismo Rajka Slokarja, člana društva TIGR, z naslovom "Kje je bil TIGR ?", ki je v  originalu nosilo naslov "Smetiščna kozerija". Avtor pisma odgovarja izjavam v medijih, češ, da predsednik TIGR-a ni bil z dolžno pozornostjo povabljen na renško proslavo 64. obletnice priključitve Primorske Jugoslaviji in vrnitve Sloveniji. Čemu je avtor pisma za veliko večino bralcev tako skrivnosten?

Povejmo na glas, da je Marjan Bevk, predsednik TIGR-a in Iniciative za Primorsko pošiljal Goriško na smetišče zgodovine. Zgodovinar dr. BRANKO MARUŠIČ je pisno protestiral. Forumu za Goriško in še posebej vodstvo SSO iz Gorice smo zahtevali opravičilo, ki ga g. Marjan Bevk nikoli ni zmogel. Jasno je, da se je s takim predsednikom začel zaton ugleda TIGR-a in mitingaško naravnane Iniciative za Primorsko.

V Forumu za Goriško kot tudi SSO še vedno terjamo opravičilo, četudi nekulturne izjave Marjana Bevka ne bomo nikoli pozabili.

Na sliki je pomnik na Cerju, ki, po mnenju Marjana Bevka, gleda na smetišče.

 
EZTS- čezmejna regija še korak bliže uresničitvi

Kot poroča PD naj bi v italijanskem uradnem listu kmalu objavili sklep o ustanovitvi EZTS- Evropsko združenje za teritorjalno sodelovanje. Slovenska stran je že imenovala 7 članov skupščine EZTS, italijanska stran pa jih bo kmalu. Občino Nova Gorica bo zastopalo  5 članov ( Tomaž Vuga, Uroš Saksida,Tatjana Gregorčič, Robert Golob in Boris Rijavec), Občino Šempeter-vrtojba pa dva člana in sicer Zdenko Šibav in Boris Nemec.

 Na sliki Slovenski trgovski dom v Gorici, predviden sedež EZTS. več >>

 
Andrej Malnič o Goriški in njenih izzivih

Novi glas 6-10-2011 prinaša zelo zanimiv  pogovor med novinarjem Nace Novakom in direktorjem Goriškega muzije ter članom vodstva Foruma za Goriško Andrejem Malničem. Kliknite na  TUKAJ in že je vaš.

 
Slovenci v Italiji se ponovno borijo za pravice

Številnim slovenskim upravam in upraviteljem v Italiji grozi drastično krčenje ali celo izginotje !

Stranka Slovenska Skupnost je opravila prve ocene ukrepov protikriznega dekreta italijanske vlade in ocenila njegove učinke. Dekret, ki naj bi bil korak h sanaciji visokega javnega dolga Italije, vsebuje, med drugim, tudi drastične posege na nivoju javne uprave ter krajevnih avtonomij. Pismo, v PRILOGI, je podpisal deželni tajnik SSk Damjan Terpin več >>

 
Slovensko-rusko prijateljstvo

Ivan Bašin je pred kartkem prejel zahvalo predsednika Rusije Medvedjeva za posebno skrb, ki jo je v zadnjih letih namenil ohranjanju spomina na Ruski bataljon IX korpusa v katerem so bili partizani iz vseh republik bivše Sovjetske zveze. Zaslužen je tudi za postavitev plošče  padlim borcem "Ruskega bataljona" v spominskem parku partizanov na Trnovem in oživljanju  prijateljstva med ruskim in slovenskim narodom. Na  Goriškem  s posebno hvaležnostjo  vsako leto za Dan mrtvih počastimo ruske borce.

Zahvala predsednika Medvedijeva in prevod v slovenščino

Odgovor Bašina predsedniku Rusije Medvedijevu

 

 
Slovensko-Azerbajdžanski junak Mihajlo

Goriški rojak, ugleden novinar in komentator Ervin M. Hladnik v sobotni prilogi Dnevnika objavlja reportažo o partizanskem junaku Mihajlu. Posebne zasluge za obuditev spomina nanj ima društvo Slovensko-Azerbajdžanskega prijateljstva in njen neutrudni predsednik Ivan Bašin.
Razstavo je pripravil Goriški muzej skupaj z azerbajdžanskim muzejem iz Bakuja. Spomladi sta bila na obisku v Bakuju direktor muzeja Andrej Malnič in župan Matej Arčon: junija pa nas je obiskal predsednik Azerbajdžana in močna gospodarska delegacija, ki je  navezala tudi stike z goriškimi gospodarstveniki. Upajmo, da bodo vsi našteti še bolj okrepili vezi, ki jih je stkalo partizansko junaštva Mihajla že davnega leta 1944. Ervin M. Hladnik pripravlja knjigo o junaku Mihajlu in tudi nov film o razburljivih dogodkih leta 1944 bo kmalu posnet v režiji Azerbajdžancev.
 

 

 
Slovo od Otona Habsburga na Dunaju

Tednika Novi glas 28-7-11 objavlja kratek pregled življenjskega dela Otona Habsburškega zadnjega dediča A-O imperija, ki ni bil le pomemben Evropejec ampak je bil tudi velik prijatelj Slovencev. V katedrali cerkvi sv. Štefana na Dunaju so se od njega poslovili tudi mnoge pomembne evropske osebnosti. Z njim so tudi simbolno pokopali avstro-ogrski imperij. več v PRILOGI.

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 7 od 42

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

Naroči se na e-novice

ime in priimek*
e-pošta*
 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?