Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 
Odprto pismo protesta predsedniku Janši

Forum za Goriško je na predsednika Vlade RS naslovil odprto pismo v katerem protestira zaradi ukinitve enote Uprave za javna plačila v Novi Gorici in njen prenos v Postojno.To je v nasprotju z vladnimi ukrepi o zniževanju stroškov državne uprave in nadaljnji korak k centralizaciji Slovenije.

 

 

 

 

 

OPRTO PISMO PREDSEDNIKU VLADE RS

 

Spoštovani predsednik Vlade RS g. Janez Janša,

Člani Foruma za Goriško smo z razočaranjem in zaskrbljenostjo sprejeli sklep vaše Vlade z dne 7.6.2012, da se enota Uprave za javna plačila (UJP) iz Nove Gorice preseli v Postojno. Ne moremo sprejeti pojasnila v medijih, da ste to sklenili zaradi zmanjševanje stroškov državne uprave. Forum za Goriško je leta 2008 podpiral sklepe vaše Vlade za uvedbo pokrajin v Sloveniji; danes pa razumemo in podpiramo, da so potrebni resni ukrepi za cenejše in učinkovitejše delovanje državne uprave. Tudi danes menimo, da bi prav uvedba pokrajin morala postati priložnost za temeljito racionalizacijo celotne uprave od državne do lokalne ravni. Torej manj skupno zaposlenih, a uspešnejše delovanje celotne uprave z informacijsko integriranim in transparentnim ukrepanjem od državnih uradnikov do najnižje krajevne ravni samouprave in obratno.

Še posebej smo leta 2008 podpirali uvedbo pokrajin, ker je Nova Gorica kot regijsko središče pomemben steber za razvoj čezmejnega enotnega kulturno prosvetnega in gospodarskega prostora Slovencev.

Omenjen sklep Vlade pa je za nas v nasprotju s potrebo po zmanjševanju stroškov državne uprave in hkrati korak v smer škodljive centralizacije Slovenije. Zakaj tako razumemo vaš sklep? Novogoriška enota Uprava za javne prihodke je četrta največja v Sloveniji in največja zahodno od Ljubljane po številu javnih proračunskih porabnikov. Priključitev novogoriške enote k postojnski enoti UJP razumemo kot politično odločitev, ki napake Pahorjeve vlade popravlja z novimi napakami. Mi namreč menimo, da je bila ukinitev policijske enote v Postojni in njen prenos v Koper velika napaka, ki se je ne sme poravnati z neupravičenim prenosom UJP in Nove Gorice v Postojno. V Sloveniji potrebujemo fizično prisotnost policije na terenu, medtem ko bi se moralo administrativno delo državnih organov s pomočjo sodobne informatike vedno bolj približevati prebivališču zaposlenih in ne obratno. Pa tudi sicer je Postojna širše območje Ljubljane, vsaj glede na najrazličnejše hitre možnosti prevoza zaposlenih na delo in domov.

Pozivamo vas, da ponovno proučite vse vidike, po našem mnenju slabe odločitve, ukinitve enote UJP v Novi Gorici. V nasprotnem primeru pa od vas upravičeno pričakujemo pošteno utemeljitev vaših razlogov. Le tako, da bodo vaši ukrepi, četudi neprijetni, ljudem razumljivi in logični, bo okrepilo zaupanje v delovanje vaše Vlade. Krizo zaupanja do politikov in vlad moramo postopno odpraviti, če želimo, da se Sloveniji zares odprejo možnosti izhoda iz najgloblje moralne in gospodarske krize v zadnjih desetletjih.

mag. Boris Nemec, predsednik Foruma za Goriško

 

Časopis Delo je 11. maja 2012 poročal o nameri Janševe vlade, da ukine največjo primorsko enoto UJP v Novi Gorici in jo prenese v Postojno. Župan Nove Gorice je protestiral in ponudil rešitev za brezplačno uporabo prostorov za potrebe UJP, vendar je vlada to ponudbo zavrnila, kot poročajo Primorske novice.

 

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

Naroči se na e-novice

ime in priimek*
e-pošta*
 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?