V zadnjih dneh mediji veliko poročajo o otvoritvi povezave smučarskih prog na obeh straneh Kanina. Primorski dnevnik prinaša obširno predstavitev.

Pojavljajo pa se že ideje in pobude za  razširitev in povečanje smučarskih prog( glej skico1 in skico2)

kanin4.jpgTežko pričakovana povezava smučišč na Kaninu se je uresničila z letom 2009. Že predpriprava in še bolj zagon letošnje smučarske ponudbe v dolinah okoli te gore pa kaže, da je zgolj tehnična povezava žičnic premalo in ostaja zanemarjen človeški sosedski faktor tisti izziv, ki mu v tej sezoni niso bili kos. Žal se, poslovna meja med ponudbo enih in drugih, ki so se usedli k mizi delovne priprave in skupnega poslovnega obeda, kaže še vedno tako visoka kot je ta velika gora.

kanin2.jpgV Bovcu so odgovorni predstavili novinarjem stanje v zvezi z dokapitalizacijo družbe ATC Kanin,  potrdili pa so tudi datum uradne povezave smučišč Kanin- Sella Nevea/ Na Žlebeh. Novinarska konferenca je bila sklicana na hitro, povabila smo novinarji dobili predvčerajšnjem pod večer, novice pa so spodbudne.

kanin.jpgKomu danes še ni jasno, da so kaninske žičnice, kljub vsem naravnim danostim, že leta odstavljene na stranski tir v vseh pogledih. Napačni in nestrokovni pristopi pa se zdijo tako neverjetni, kot bi šlo za zaroto. Kot je znano, ima bovška občina velike potenciale za izgradnjo manjših hidroelektrarn raznih tipov, če se država za velike ni odločila.  Povezava energetskih in turističnih projektov je danes velika priložnost prav za tiste, ki za razvoj turizma nimajo denarja niti za projekte. Denar, povezan z vlaganji v energetiko pa je vabljiv za vsakega investitorja. Lep primer je povezovanje turizma in SENG ob jezeru od Solkana navzgor, čeprav ta nikakor ni tako velika priložnost kot je prav Kanin in Bovec.

kulturnidombovec.jpgV soboto so v Bovcu ponovno odprli Kulturni dom, ki so mu po mnogih letih delovanja v zasilnih razmerah,  s prizidkom in novim odrom dali pravo obliko. Zdaj bo oder primeren tudi za zahtevnejše prireditve, velika dvorana Kulturnega doma Bovec pa sprejme po novem 400 obiskovalcev.

pobratenje.jpgSvetniki so na zadnji seji Občinskega Sveta Občine Bovec med drugim podprli tudi pobratenje Občine Bovec z Občino Prijedor v Bosni in Hercegovini. Koncem prejšnjega meseca so enako podporo izrazili tudi svetniki Občine Prijedor.

PRC.jpgPosoški razvojni center (PRC) so leta 1999 ustanovile tri posoške občine – Bovec, Kobarid in Tolmin.V Bovcu so ob 10 obletnici delovanja Posoškega razvojnega centra danes pripravili konferenco na temo Regionalnega razvoja v Sloveniji, popoldne pa bodo pripravili okroglo mizo na temo Turizem kot priložnost območji zavarovane narave, ob tej priložnosti pa bodo tudi uradno odprli Strgulčevo hišo.