gledalisce.jpg"Pravzaprav bi bilo nespametno, da bi delo dajali nekomu drugemu," odgovarja Jožko Čuk na očitke poslanca Zmaga Jeliniča (SNS) o izboru arhitekturnega biroja Ravnikar & Potokar, kjer je eden od lastnikov mož ministrice za kulturo.Malo dvorano v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica je projektiral arhitekturni biro Ravnikar & Potokar, zgrajena bo prihodnje leto. Za investicijo bo ministrstvo za kulturo namenilo okrog tri milijone evrov, so STA potrdili v teatru, v odgovor na poslansko vprašanje vodje poslanske skupine SNS Zmaga Jelinčiča.

gregorgolobi.jpgGospodarstvo s svojimi zmogljivostmi ne dohaja več povečanih zahtev javne uprave, še posebej pa to velja v teh kriznih časih. Če je bilo leto 2009 težko za gospodarstvo, bo leto 2010 usodno pomembno, saj bo to leto preobrata v pozitivno smer ali leto obsodbe na hiranje, ki zna biti uničujoče, meni minister Gregor Golobič.

novagorica.jpgMinistrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je z Mestno občino Nova Gorica podpisalo pogodbo o sofinanciranju gradnje študentskega doma. Celotna investicija je vredna osem milijonov evrov, od tega bo ministrstvo prispevalo najmanj 2,4 milijona, mestna občina pa okvirno dva milijona evrov.

elektrogorica.jpg"Po predvidevanjih bo donacija potekala eno leto, tako da bomo pomagali 120 primorskim družinam, ki so se zaradi kriznih razmer znašle v hudi stiski".Donatorsko pogodbo sta na sedežu Elektro Primorske danes podpisala predsednik uprave družbe Julijan Fortunat in predsednik območnega združenja Rdečega križa Nova Gorica Dušan Ambrožič.

odvisnost.jpgAmbulanta za zdravljenje odvisnosti v Zdravstvenem domu Nova Gorica, ki edina v državi zdravi tudi nekemične odvisnosti, kot so odvisnosti od iger na srečo, interneta in televizije, bo konec leta verjetno zaprla vrata. Za nadaljevanje programa bi letno potrebovali 100.000 evrov, v Sloveniji pa za delovanje novih centrov 350.000 evrov.

(Na sliki: vodja novogoriške ambulante za zdravljenje bolezni odvisnosti)

rusjan.jpgDanes (25.11.2009) mineva sto let od prvega poleta Edvarda Rusjana z motornim letalom: Za ta pionirski uspeh sta bila zaslužna skupaj z bratom Josipom Rusjanom. V počastitev tega mejnika je Slovensko mladinsko gledališče (SMG) s predstavo Eda - zgodba bratov Rusjan Nede R. Bric v torek gostovalo v Gorici, danes pa jo bodo odigrali še v SNG Nova Gorica.

kresal.jpgMinistrica za notranje zadeve Katarina Kresal in generalni direktor policije Janko Goršek sta v Novi Gorici obiskala tamkajšnjo policijsko upravo. Goršek je ob tem pojasnil, da policisti in kriminalisti na Gorenjskem ter širše v Sloveniji še intenzivno preiskujejo ponedeljkov napad z eksplozivnim sredstvom na sodnico v Radovljici.

casinoperla.jpgPotem ko so v Goriških brdih pred dobrima dvema letoma odprli igralni salon, si briška občina zdaj prizadeva, da bi dobila več koncesijskega denarja.Župan Franc Mužič je tako severnoprimorskim kolegom na četrtkovi seji sveta regije v Novi Gorici predlagal nov ključ delitve igralniškega koncesijskih sredstev, a se župani s tem niso strinjali. (Slika je simbolična)

svetlik.jpgKljub velikemu porastu števila brezposelnih in kljub težavam v nekaterih podjetjih je Goriška v razmeroma dobri kondiciji.To ji omogoča, da se s posledicami gospodarske krize lažje sooča kot nekateri drugi deli Slovenije, je v okviru današnjega obiska v Novi Gorici poudarili minister za delo družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.