Član IO Foruma za Goriško g. Radovan Grapulin je  upravnemu odboru GZS goriške regije predstavil pobudo v PRILOGI  in  k sodelovanju povabil še nekaj ljudi,ki so pomembno prispevali k sicer majhnemu premiku v družbo znanja,a zaradi tega toliko bolj pomembnemu skupnemu spoznanju,da brez veliko bolj radikalnega zasuka socio-ekonomskega sistema ne bomo zmogli uresničevati trajnostnegas razvoja in s tem državotvorne drže.

"Še vedno sem trdno prepričan, da šele zavedanje o pasteh dosedanjega razvoja in o nevarnostih, ki ob ne ukrepanju lahko pripeljejo Goriško v nezavidljiv položaj tako v ekonomskem kakor sociološkem smislu, lahko pa z pravilnim ukrepanjem pripelje do točke ko bomo skupaj zmogli več" meni Grapulin, ko si sposodi misel Barack Obame  z -yes, we can

Forum za Goriško je poslal pismo Predsedniku DZ RS dr. Gantarju s prošno, da ga posreduje poslancem DZ  pri obravnavi Resolucije EP o totalitarizmih. Oglejte si dokument v prilogi.

 
Današnji Primorski dnevnik nam sporoča, da je tržaški  župan  Dipiazza spremenil svoje stališče in ne zagovarja več uničenje slovenskega Krasa v Italiji in Sloveniji z nesmiselnim projektom  70 km podzemeljskih tunelov pod Krasom za hitro železnico. Italijanski politiki torej že prihajajo k zdravi pameti in  upajmo le , da jo bodo srečali tudi slovenski politiki, ki zagovarjajo totalno uničenje

 
Podpisniki tega pisma podpiramo vladni predlog poimenovanja treh primorskih pokrajin: Goriške, Istrsko-Kraške in Notranjske. Poslance Državnega zbora RS pozivamo, naj pri sprejemanju pokrajinske zakonodaje spoštujejo strokovne utemeljitve vladnih služb in naj ne pristajajo na demagogijo in populizem ter grožnje posameznih politikov na Primorskem.

 
Človekova identiteta sestoji iz različnih oblik pripadnosti kot npr.: pripadnost narodu, državi, jutri tudi Evropi, veri, pa širšemu bivalnemu prostoru  (Primorski) in ožjemu (Slovenski Istri, Krasu, Vipavski ...), rojstnemu kraju, stanovskim in drugim civilno družbenim organizacijam itn. Vse te pripadnosti so v ljudeh različno razporejene in različno močne. Pripadnost Primorski je le ena izmed njih.

 
Objavljamo javno pismo dr. Branka Marušiča ( objavljeno v PN 28.9. 2007) kot odgovor na poročanje medijev o nagovoru g. Marjana Bevka, predsednika organizacije TIGR v okviru Skalarjevih dnevov na Bovškem ( Delo 24. 9.2007, str.3_- "Posočje pozablja Goriško pokrajino?" )

 
Bistvo predlagane spremembe ZDIS s strani MF je znižanje efektivnega obdavčenja posebnih iger na srečo samo za koncesionarja C z modelom močno degresivne lestvice glede na igralniški prihodek. Uporaba tega zelo učinkovitega modela je v dejanskih okoliščinah v Sloveniji zgrešena. Ta model davčno nagrajuje »totalno vojno« za lokalne igralniške goste z znanim zmagovalcem, to je koncesionarjem C; vsi ostali so na koncu vojne poraženci, vključno s proračunom RS. Zato se ne gre čuditi, da ni sprejemljiv za nikogar, še posebej ne za HIT.