Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 
Darko Žiberna dr. med.direktor Bolnišnice F.Derganca

Darko Žiberna, tudi član Foruma za Goriško, je že bil pred leti uspešen direktor bolnišnice v Šempetru, potem je bil državni sekretar za zdravstvo, in sedaj, s soglasjem vseh članov Strokovnega sveta, ponovno imenovan za direktorja za dobo štirih let.Vso srečo mu želimo v imenu članov Foruma za Goriško.Več o tem poroča Primorski dnevnik 13-2-2013.

Dosedanji vršilec dolžnosti direktorja šempetrske bolnišnice Darko Žiberna je bil na torkovi seji sveta zavoda bolnišnice soglasno izbran za novega direktorja omenjenega javnega zavoda. Med dvema kandidatoma je edini izpolnjeval vse razpisane pogoje. Žiberna je vodenje bolnišnice prevzel že lanskega avgusta, ko je dotedanjemu direktorju Silvanu Saksidi iztekel mandat. Na tokratni razpis sta se prijavila dva kandidata, a je le Žiberna izpolnjeval vse razpisne pogoje. »Kandidat je dobil zaupanje sveta zavoda. Verjamemo, da mu bo z uporabnikom prijaznim odnosom in delom uspelo zagotoviti finančno stabilno oziroma uravnoteženo poslovanje zavoda,« je včeraj povedala Elvira Šušmelj, predsednica sveta zavoda bolnišnice. več >>

 
Sosed o sosedu knjiga zgodovinarja Branka Marušiča

Vponedeljek 11.2.2013 je v kulturnem domu v Gorici zgodovinar dr.Branko Marušič predstavil knjigo "Sosed o sosedu".Na začetku so prisotni v mali dvorani Kulturnega doma najprej zaploskali, k temu jih je pozval gostitelj večera, Igor Komel. Vzrok je bil avtorjev jubilejni rojstni dan, saj je pred kratkim slavil svojo 75-letnico. Komel je nato uvedel večer v imenu svoje ustanove, SKGZ in ZTT in podčrtal podatek, da je gost bil prvi predavatelj v Kulturnem domu leta 1982, neposredno po njegovem odprtju.

Na sliki z leve: Igor Komel,Branko Marušič, Jože Šušmelj in Ace Mermolja.

 

Šestdesetim udeležencem - velika večina jih je prišla iz Nove Gorice in Solkana - je spregovoril Ace Mermolja v imenu založniške hiše. Posredoval je vtis in oceno o vsebini zadnje zgodovinarjeve publikacije: po eni strani se je med branjem gradiva zavedel - kljub vpetosti v dogajanja -, kako malo pozna vse mogoče stike in izmenjave med pisci, raziskovalci in zgodovinarji, ki so objavljali v zadnjih stopetdesetih letih, po drugi pa, da je bilo stikov in povezav ogromno in zato le kolektivna nevednost navaja na prepričanje, da je bilo vsega premalo in bi moral napor naše narodne skupnosti biti večji. več >>

 
Nova Gorica in Azerbajdžan

Goriška je še posebej povezana z Azerbajdžanom, saj je v Šempasu muzej Mihajla, največjega nacionalnega junaka Azerbajdžana, ki je deloval med drugo svetovno vojno v sestavi 9. Korpusa oz. njenega Ruskega bataljona. Mihajlo, s pravim imenom Mehdi Huseynzad, je pokopan v Čepovanu. Muzej v Šempasu je junija 2011 odprl sam predsednik Azerbajdžana dr. Ilham Alijev. Ob januarskem obisku predsednika vlade Janeza Janše v Bakuju je bila podpisana tudi pogodba o pobratenju med Novo Gorico in mestom Oguz, razvija se tudi sodelovanje med ljubljansko univerzo in univerzo v Bakuju. Goriška in Slovenija bi morale dobre meddržavne odnose veliko bolj izkoristiti za gospodarsko in kulturno izobraževalno sodelovanje. V Novi Gorici je na pobudo Ivana Bašina nastalo društvo Slovensko-Azerbajdžanskega prijateljstva, ki že igra pomembno vlogo približevanja med Slovenijo in Azerbajdžanom. Na sliki veleposlanik Azerbajdžana za Avstrijo in Slovenijo na Dunaju g.Galib Israfilov več >>

 
Od pastirja do direktorja, knjiga Antona Stipaniča

Izšla avtobiografska knjiga Antona Stipaniča, Belokranjca in šempeterskega zeta z naslovom Od pastirja do direktorja. Sobotna priloga Dela ga je 8-9-2012 predstavila z intervjujem:

Anton Stipanič, nekdanji prvi mož Iskre, sodelavec udbe in zagrizeni radioamater.

Najprej smo se zravsali z Američani in Italijani okoli Trsta, potem pa z Rusi

Stipaniča, rosnega fanta, so v Udbo, Službo državne varnosti (SDV), povabili, ker je bil v partizanih na radiotelegrafskem tečaju. Vnet radioamater je še zdaj, nad hišo v Kolombanu ima pritrjeno »velikansko« anteno, vse to pa je tik ob meji z Italijo. Pomenljivo? Niti ne, je pa nekako simbolično, saj so se radioamaterji s tedaj najsodobnejšimi napravami spopadali najprej z Italijani in Američani, potem pa še z Rusi.

Poznate slovenskega direktorja, ki je skakal s padalom, opremljen z radijskim oddajnikom? Moral se je razumeti na eksplozive in obvladati še druge veščine. V vsem tem so urili Antona Stipaniča (1928), generalnega direktorja Iskre, ki brez dlake na jeziku govori o udbi in tedanjih časih. Kmalu bo izšla njegova avtobiografija, ki z njegovo življenjsko zgodbo pripoveduje o »romantičnih« povojnih časih obveščevalcev, ko so še imeli ideale. več >>

 
Skupščina EZTS imenovala odbore

V petek 28-9-2012 je bila v Hitovi Perli 5. skupščina EZTS na kateri so imenovali delovne odbore ter njihove predsednike:

Slovenski mediji, žal, slabo pokrivajo delovanje EZTS, ki po imenovanju v.d. direktorja in štirih odborov ter njihovih predsednikov ter potrditve finančnega načrta za 2012 prehaja v fazo operativnega delovanja.

Ker načrti delovanja EZTS v naslednjih letih v veliki meri uresničuje vizije Foruma za Goriško naprošamo vse Goričane in še posebej člane Foruma za Goriško za sodelovanje s predlogi in pobudami ter podporo članom skupščine EZTS in njenih odborov ter v.d. direktorju Marjanu Pintarju.

 

 

 

 

 

Člani odborov so:

1. Odbor za urbanizem in transport

- Tomaž Vuga - predsednik

- Niko Jurca, Blanka Šuler, Giuseppe Zampieri, Gianlica Interbartolo, Alessandro Puhali

2. Izobraževanje in kultura :

- Boris Nemec - predsednik,

- Andrej Malnič( GM), Gvido Bratina( UNG),Daniele Del Bianco, Sandro Fabbro, Giovanni Fraziano

3. Odbor za zdravstvo

- Bernardo Spazzapan - predsednik

- Darko Žiberna (BFD), Alenka Zavrtanik Čelan, Robert Reljič, Renato Degiovanni, Franco Perazza, Marco Gergolet

4. Odbor za energetiko

- Giuseppe Fiannacca – predsednik

- Rajko Leban, Tomaž Slokar, Carlo Fortuna, Enrico Medessi, Roberto Della Torre

Več preberite v prilogi.

 

 
Branko Čermelj, borec za pravice zapostavljenih žrtev fašizma

Branko Čermelj se že več kot desetletje bori, da bi slovenski oblastniki vsaj na simbolni ravni prepoznali krivice, ki so jih fašisti zakrivili nad mladoletnimi fanti na Primorskem. Vse zaman!!! Slovenski modrec Boris Pahor upravičeno očita Ljublani, da sploh ne razume primorske duše.

Branko Čermelj je na obalstnike vseh slovenskih barv nasloviv ironično zahvalo. Ker jim vse dosedanje slovenske oblasti niso nikoli priznale, da so bili mladi primorski fanje žrtve fašizma in jimniso dali niti simbiličnega priznanja, jim seveda zadnji Janševi varčevalni ukrepi niso tudi nič vzeli. Torej prihranjeno jim je bilo hudo razočaranje. več >>

 
Dan spomina na totalitarizme

Letos se je vlada RS prvič po letu 2009 spomnila na 23.8 kot Dan spomina na totalitarizme. Evropski parlament je aprila 2009 sprejel resolucijo o kateri smo že veliko pisali na tem portalu.

Tokrat dodajamo samo mnenje bralca iz Mladine 31.8.2012, ki se glasi:

Normalen človek bi se lahko z Evropskim dnevom spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov le strinjal, če politična kasta tudi tega ne bi na sebi lasten način zapackala, na kar v svojem članku opozarja dr. Repe. Sam bi le na kratko opozoril na dva momenta, ki se po mojem v tej zgodbi premalo poudarjata. Prvi je vezava spominskega dneva na datum pakta Molotov-Ribbentrop. Kje pa je pri tem sporazumu element totalitarizma? Paktu Hitler-Stalin ni botrovala totalitarna, ampak imperialistična zavest. Sovjetski Rusiji niti na misel ni prišlo, da bi se odrekla imperialni ideologiji carske Rusije. več >>

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 4 od 42

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
hit
Pasica
Pasica

Naroči se na e-novice

ime in priimek*
e-pošta*
 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?