Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 
EZTS- čezmejna regija še korak bliže uresničitvi

Kot poroča PD naj bi v italijanskem uradnem listu kmalu objavili sklep o ustanovitvi EZTS- Evropsko združenje za teritorjalno sodelovanje. Slovenska stran je že imenovala 7 članov skupščine EZTS, italijanska stran pa jih bo kmalu. Občino Nova Gorica bo zastopalo  5 članov ( Tomaž Vuga, Uroš Saksida,Tatjana Gregorčič, Robert Golob in Boris Rijavec), Občino Šempeter-vrtojba pa dva člana in sicer Zdenko Šibav in Boris Nemec.

 Na sliki Slovenski trgovski dom v Gorici, predviden sedež EZTS. več >>

 
Andrej Malnič o Goriški in njenih izzivih

Novi glas 6-10-2011 prinaša zelo zanimiv  pogovor med novinarjem Nace Novakom in direktorjem Goriškega muzije ter članom vodstva Foruma za Goriško Andrejem Malničem. Kliknite na  TUKAJ in že je vaš.

 
Slovenci v Italiji se ponovno borijo za pravice

Številnim slovenskim upravam in upraviteljem v Italiji grozi drastično krčenje ali celo izginotje !

Stranka Slovenska Skupnost je opravila prve ocene ukrepov protikriznega dekreta italijanske vlade in ocenila njegove učinke. Dekret, ki naj bi bil korak h sanaciji visokega javnega dolga Italije, vsebuje, med drugim, tudi drastične posege na nivoju javne uprave ter krajevnih avtonomij. Pismo, v PRILOGI, je podpisal deželni tajnik SSk Damjan Terpin več >>

 
Slovensko-rusko prijateljstvo

Ivan Bašin je pred kartkem prejel zahvalo predsednika Rusije Medvedjeva za posebno skrb, ki jo je v zadnjih letih namenil ohranjanju spomina na Ruski bataljon IX korpusa v katerem so bili partizani iz vseh republik bivše Sovjetske zveze. Zaslužen je tudi za postavitev plošče  padlim borcem "Ruskega bataljona" v spominskem parku partizanov na Trnovem in oživljanju  prijateljstva med ruskim in slovenskim narodom. Na  Goriškem  s posebno hvaležnostjo  vsako leto za Dan mrtvih počastimo ruske borce.

Zahvala predsednika Medvedijeva in prevod v slovenščino

Odgovor Bašina predsedniku Rusije Medvedijevu

 

 
Slovensko-Azerbajdžanski junak Mihajlo

Goriški rojak, ugleden novinar in komentator Ervin M. Hladnik v sobotni prilogi Dnevnika objavlja reportažo o partizanskem junaku Mihajlu. Posebne zasluge za obuditev spomina nanj ima društvo Slovensko-Azerbajdžanskega prijateljstva in njen neutrudni predsednik Ivan Bašin.
Razstavo je pripravil Goriški muzej skupaj z azerbajdžanskim muzejem iz Bakuja. Spomladi sta bila na obisku v Bakuju direktor muzeja Andrej Malnič in župan Matej Arčon: junija pa nas je obiskal predsednik Azerbajdžana in močna gospodarska delegacija, ki je  navezala tudi stike z goriškimi gospodarstveniki. Upajmo, da bodo vsi našteti še bolj okrepili vezi, ki jih je stkalo partizansko junaštva Mihajla že davnega leta 1944. Ervin M. Hladnik pripravlja knjigo o junaku Mihajlu in tudi nov film o razburljivih dogodkih leta 1944 bo kmalu posnet v režiji Azerbajdžancev.
 

 

 
Slovo od Otona Habsburga na Dunaju

Tednika Novi glas 28-7-11 objavlja kratek pregled življenjskega dela Otona Habsburškega zadnjega dediča A-O imperija, ki ni bil le pomemben Evropejec ampak je bil tudi velik prijatelj Slovencev. V katedrali cerkvi sv. Štefana na Dunaju so se od njega poslovili tudi mnoge pomembne evropske osebnosti. Z njim so tudi simbolno pokopali avstro-ogrski imperij. več v PRILOGI.

 
Azerbajdžansko-slovensko prijateljstvo

Devetega junija 2011 je predsednik Azerbajdžana dr. Alijev skupja s predsednikom Turkom svečano odprl muzej heroja Mihajla v Šempasu.Legendarni  partizan IX. korpusa iz Azerbajdžana je novembra 1944 padel v spopadu z Nemci ravno nad Šempasom. Več lahko preberete v POROČILU  društva Azerbajdžansko-slovenskega prijateljstva, ki združuje tudi mnogo članov Foruma za Goriško. Muzej heroja Mihajla  v stavbi bivše šole v Šempasu je pripravil Goriški muzej skupaj z državnim muzejem iz Bakuja in je zares vreden ogleda. O dogodku sta poročala tudi DELO in DNEVNIK.

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 7 od 41

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

Naroči se na e-novice

ime in priimek*
e-pošta*
 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?