Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 
Andrej Malnič o Goriški in njenih izzivih

Novi glas 6-10-2011 prinaša zelo zanimiv  pogovor med novinarjem Nace Novakom in direktorjem Goriškega muzije ter članom vodstva Foruma za Goriško Andrejem Malničem. Kliknite na  TUKAJ in že je vaš.

 
Slovenci v Italiji se ponovno borijo za pravice

Številnim slovenskim upravam in upraviteljem v Italiji grozi drastično krčenje ali celo izginotje !

Stranka Slovenska Skupnost je opravila prve ocene ukrepov protikriznega dekreta italijanske vlade in ocenila njegove učinke. Dekret, ki naj bi bil korak h sanaciji visokega javnega dolga Italije, vsebuje, med drugim, tudi drastične posege na nivoju javne uprave ter krajevnih avtonomij. Pismo, v PRILOGI, je podpisal deželni tajnik SSk Damjan Terpin več >>

 
Slovensko-rusko prijateljstvo

Ivan Bašin je pred kartkem prejel zahvalo predsednika Rusije Medvedjeva za posebno skrb, ki jo je v zadnjih letih namenil ohranjanju spomina na Ruski bataljon IX korpusa v katerem so bili partizani iz vseh republik bivše Sovjetske zveze. Zaslužen je tudi za postavitev plošče  padlim borcem "Ruskega bataljona" v spominskem parku partizanov na Trnovem in oživljanju  prijateljstva med ruskim in slovenskim narodom. Na  Goriškem  s posebno hvaležnostjo  vsako leto za Dan mrtvih počastimo ruske borce.

Zahvala predsednika Medvedijeva in prevod v slovenščino

Odgovor Bašina predsedniku Rusije Medvedijevu

 

 
Slovensko-Azerbajdžanski junak Mihajlo

Goriški rojak, ugleden novinar in komentator Ervin M. Hladnik v sobotni prilogi Dnevnika objavlja reportažo o partizanskem junaku Mihajlu. Posebne zasluge za obuditev spomina nanj ima društvo Slovensko-Azerbajdžanskega prijateljstva in njen neutrudni predsednik Ivan Bašin.
Razstavo je pripravil Goriški muzej skupaj z azerbajdžanskim muzejem iz Bakuja. Spomladi sta bila na obisku v Bakuju direktor muzeja Andrej Malnič in župan Matej Arčon: junija pa nas je obiskal predsednik Azerbajdžana in močna gospodarska delegacija, ki je  navezala tudi stike z goriškimi gospodarstveniki. Upajmo, da bodo vsi našteti še bolj okrepili vezi, ki jih je stkalo partizansko junaštva Mihajla že davnega leta 1944. Ervin M. Hladnik pripravlja knjigo o junaku Mihajlu in tudi nov film o razburljivih dogodkih leta 1944 bo kmalu posnet v režiji Azerbajdžancev.
 

 

 
Slovo od Otona Habsburga na Dunaju

Tednika Novi glas 28-7-11 objavlja kratek pregled življenjskega dela Otona Habsburškega zadnjega dediča A-O imperija, ki ni bil le pomemben Evropejec ampak je bil tudi velik prijatelj Slovencev. V katedrali cerkvi sv. Štefana na Dunaju so se od njega poslovili tudi mnoge pomembne evropske osebnosti. Z njim so tudi simbolno pokopali avstro-ogrski imperij. več v PRILOGI.

 
Azerbajdžansko-slovensko prijateljstvo

Devetega junija 2011 je predsednik Azerbajdžana dr. Alijev skupja s predsednikom Turkom svečano odprl muzej heroja Mihajla v Šempasu.Legendarni  partizan IX. korpusa iz Azerbajdžana je novembra 1944 padel v spopadu z Nemci ravno nad Šempasom. Več lahko preberete v POROČILU  društva Azerbajdžansko-slovenskega prijateljstva, ki združuje tudi mnogo članov Foruma za Goriško. Muzej heroja Mihajla  v stavbi bivše šole v Šempasu je pripravil Goriški muzej skupaj z državnim muzejem iz Bakuja in je zares vreden ogleda. O dogodku sta poročala tudi DELO in DNEVNIK.

 
Forum za Goriško in slovenska politika

Nekateri člani Foruma za Goriško pa tudi nekateri nečlani menijo, da naj bi se na našem portalu pojavljala samo tematika Goriške in nič o slovenski politiki, ki kroji usodo tudi naši regiji.

Forum za Goriško si je ob zadnjih volitvah močno prizadeval, da bi volilna enota Nova Gorica dobila vsaj enega poslanca, ki bi zagovarjal interese goriške regije. Potem, ko nismo imeli nobenega, smo jeseni 2008 dobili kar dva poslanca v DZ RS, Boruta Pahorja, ki je dobil več kot 50% podporo volivcev in Mirka Brulca, oba člana SD. Upravičeno smo torej pričakovali, da bosta oba zastopala zahteve volilne baze, ki jih je poslala v DZ. In kaj smo dobili? Predsednika vlade in našega poslanca Pahorja, ki je predlagal Vladi RS tak zakon, da bi goriška regija (Severna Primorska ali Goriška Primorska) izginila oz. bila vključena v  pokrajino s sedežem v Kopru.  več >>

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 7 od 41

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

Naroči se na e-novice

ime in priimek*
e-pošta*
 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?