Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 
Slovo od Otona Habsburga na Dunaju

Tednika Novi glas 28-7-11 objavlja kratek pregled življenjskega dela Otona Habsburškega zadnjega dediča A-O imperija, ki ni bil le pomemben Evropejec ampak je bil tudi velik prijatelj Slovencev. V katedrali cerkvi sv. Štefana na Dunaju so se od njega poslovili tudi mnoge pomembne evropske osebnosti. Z njim so tudi simbolno pokopali avstro-ogrski imperij. več v PRILOGI.

 
Azerbajdžansko-slovensko prijateljstvo

Devetega junija 2011 je predsednik Azerbajdžana dr. Alijev skupja s predsednikom Turkom svečano odprl muzej heroja Mihajla v Šempasu.Legendarni  partizan IX. korpusa iz Azerbajdžana je novembra 1944 padel v spopadu z Nemci ravno nad Šempasom. Več lahko preberete v POROČILU  društva Azerbajdžansko-slovenskega prijateljstva, ki združuje tudi mnogo članov Foruma za Goriško. Muzej heroja Mihajla  v stavbi bivše šole v Šempasu je pripravil Goriški muzej skupaj z državnim muzejem iz Bakuja in je zares vreden ogleda. O dogodku sta poročala tudi DELO in DNEVNIK.

 
Forum za Goriško in slovenska politika

Nekateri člani Foruma za Goriško pa tudi nekateri nečlani menijo, da naj bi se na našem portalu pojavljala samo tematika Goriške in nič o slovenski politiki, ki kroji usodo tudi naši regiji.

Forum za Goriško si je ob zadnjih volitvah močno prizadeval, da bi volilna enota Nova Gorica dobila vsaj enega poslanca, ki bi zagovarjal interese goriške regije. Potem, ko nismo imeli nobenega, smo jeseni 2008 dobili kar dva poslanca v DZ RS, Boruta Pahorja, ki je dobil več kot 50% podporo volivcev in Mirka Brulca, oba člana SD. Upravičeno smo torej pričakovali, da bosta oba zastopala zahteve volilne baze, ki jih je poslala v DZ. In kaj smo dobili? Predsednika vlade in našega poslanca Pahorja, ki je predlagal Vladi RS tak zakon, da bi goriška regija (Severna Primorska ali Goriška Primorska) izginila oz. bila vključena v  pokrajino s sedežem v Kopru.  več >>

 
Zopet nesrečni Dan spomina na žrtve totalitarizmov

Evropski parlament je lani izbral kot dan spomina na totalitarizme, ki so pestili evropske narode, 23. avgust; to je bil dan podpisa pakta o nenapadanju med nacistično Nemčijo in komunistično SZ leta 1939. Najbolj nevarni totalitarizem, ki je preživel in se širi ter ogroža mir po vsem svetu, to je fašizem pa je bil potisnjen v ozadje, kot tudi njihovi avtorji Mussolini in Italija. Vseh sedem slovenskih evroposlancev pa je dalo svoj glas za tak izbor, čeprav je bil slovenski narod v preteklosti in tudi danes žrtev predvsem FAŠIZMA s pomočjo vatikanskega katolicizma (častna izjema je velika večina duhovnikov, predvsem z okupirane Primorske).Več na portalu Foruma za Goriško.

več >>

 
Zavračamo diskriminacijo Goriške

Forum za Goriško je 17-6-2010 skupaj z drugimi goriškimi društvi organiziral javno tribuno na katero je povabil ministra za visoko šolstvo in predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča. Namen je bil, da Golobič predstavi tako strankarske kot ministrske poglede na razvoj Goriške in njenih ustanov, še posebej nastajanje visokošolskih zavodov in Univerze v Novi Gorici ter oblikovanje slovenskih pokrajin.

več >>

 
Slovenska igralniška strategija in Goriška

Slovenske razvojne ambicije so zaustavljene zaradi nesposobnosti dosedanjih slovenskih vlad, da bi izpeljale transparentno privatizacijo; država pa bi se morala omejiti  izključno na funkcijo zagotavljanja moderne razvojno naravnane zakonodaje ter nadzornika z ostrimi sankcijami nespoštovanja pravne države. Žal so se premnogi politiki posvečali  zagotavljanju  privilegijev svojim prijateljem in združbam. V igralništvu ni bilo nič drugače. Ministrstvo za finance ponuja sedaj Strategijo razvoja igralništva v RS in v njej je tudi možnost privatizacije državnih igralnic. Sodelujmo s predlogi in pripombami do 18-5-2010, da bo ta dokument tak, da bo služil celotni slovenski družbi in ne le posameznikom. Forum za Goriško bo o tem razpravljal 5-5-2010. Uvodnik za razpravo je pripravil predsednik  Boris Nemec.Predlog mestnemu svetu MONG vsebuje zahtevo, da se ne dovoli privatizacije državnih igrlnic.

 
Boris Pahor:primorski duhovniki na pravi strani

Pisatelj Boris Pahor nas  je kot zvezda vodnica še enkrat usmeril v spoznavanje in ljubezen do resnice, ki mora vedno imeti prednost pred "interesi domovine" in političnimi opredelitvami. Zgodovinsko je zaznamoval dogodek Ljubljana prestolnica knjige, kot poroča DELO 24-4-2010. Opozorli je tudi na odločilno vlogo primorskih duhovnikov v obdobju fašizma.
 

Na sliki Boris Pahor osrednji govornik letos 12-4-2010 v KZ Dora. Njegovo evropsko vizionarstvo je kakih 1000 prisotnih pozdravilo z izjemnim aplavzom  foto:Boris Nemec)

več >>

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 8 od 42

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
hit
Pasica
Pasica

Naroči se na e-novice

ime in priimek*
e-pošta*
 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?