Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 
Povabilo na javno tribuno

Kako iz krize,policentričen razvoj Slovenije ali centralizem osi (Maribor-Ljubljana-Koper) ter Goriška Primorska kot naša pokrajina. O vsem tem in še več bo v petek 19.2.2010 ob 17:00 odgovarjal dr. Vlado Dimovski, predsednik stranke Slovenska unija ( http://www.slovenskaunija.si ). Povabilo petih društev najširši javnosti in medijem je v PRILOGI, pričakujemo vas v veliki dvorani mestne občine Nova Gorica, Trg Edvarda kardelja 1.
 

Preberite še IZJAVO Vlada Dimovskega v  Finanancah danes 16-2-2010.

 
Bohinjska proga in kakšen je naš odnos do dediščine?

Tajnik Društva za Bohinjsko-goriško progo Matjaž Marušič v februarski številki Goriške  PIŠE o železnici, ki bi bila lahko turistični biser po vzgledu podobnih v Švici, a je ogrožena, ker ne spada v interes ozkih političnih elit, ki so si slovensko državo uzurpirale  za lastne sebične cilje.

 
CI za Primorsko, kaj sploh želi?

PN so 30-1-10 objavile PRISPEVEK Civilne iniciative za Primorsko z naslovom Zakaj regionalizacija Slovenije. Čeprav se je mogoče z večino ugotovitev  in predlogov strinjati, ko ugotavljajo, da je nujno potreben policentričen razvoj in temeljita decentralizacija upravnih funkcij države, pa je nenavaden predlog za eno samo primorsko pokrajino s sedežem v Vipavi. Taka velika pokrajina naj bi bila neke vrste samoupravna enota, ker bi o vsem odločale občine in subregije. Čemu je torej potrebna dežela Primorska, ki je samo figurativna ali virtualna enota?
več >>

 
Marjan Bevk ne predstavlja TIGR, je njegova negacija

TIGR je bil ustanovljen kot društvo za negovanje plemenitih tradicij antifašističnega odpora med obema svetovnima vojnama. Ustanovni predsednik je bil Karel Kocjančič, sledil je ugledni javni delavec Svito Vižintin,ki je skupaj s članom UO Eustahijem Pregljem dal pobudo za spomenik na Cerju. Zahtevno nalogo je nadalejval dolgoletni predsednik in tragično umrli Franjo Batagelj, ki je društvo povzdignil v spoštovanja vredno avtoriteto in organiziral gradnjo veličastnega pomnika braniteljem slovenske z več >>

 
Kdo edini ima koristi od Enotne Primorske

Primorski dnevnik 4-2 poroča, da bo letos Univerza na Primorskem dobila od države  skoraj 9 miljonov evrov za investicije v infrastrukturo na Obali. 
Zanima nas, koliko tega denarja  bo Univerza, ki se v imenu ponaša, da je namenjena vsej Primorski,  investirali na  Goriškem  oziorma  na severnem delu Primorske. Koliko denarja bodo ti zapriseženi Primorci namenili za razvoj  univerzitetne infrastrukture v Ajdovščini, Idriji, Novi Gorici in Tolminu? 
 

 
Luka in železnica uničujeta naše okolje

Matjaž  Cah obsoja gradnjo železnice in  uničujoč vpliv Luke Koper in trdi, da sta brez vsakršne vizije razvoja. Pisec v Primorskih novicah 4-2- pravi, da podpirajao ekonomsko neupravičen projekt  gradbinci, ki hočejo  po koncu gradnje avtocest  izmolzti  državni proračun še z gradnjo drugega tira.  Voditelj  Pop TV Edi Pucer pa piše o predsedniku republike Danilu Turku, ki  neodgovorno in enostransko zagovarja širitev luke Koper.
Pametneje bi bilo slovenski državni denar uporabiti za podporo novim visokim tehnologijam in raziskavam za naš prodor na globalne trge. Za infrastrukturo za prevoz cenenega in umazanega tovora prek Slovenije, če je sploh to potrebno, pa naj da privaten denar tisti, ki mu ga ni mar. 

 
Predsednik Vlade RS je odgovoril

Predsednik Vlade RS Borut Pahor je danes 1-2-2010  pisno odgovoril na naše pismo šestih društev, ki smo ga nanj naslovili pretekli teden. Vsebina pisma ni obetavna. Je pa predsednik Pahor pokazal vsaj  spoštovanje do civilne družbe in evropske kulturne manire, ki je doslej nismo bili  vajeni od predstavnikov slovenskih oblasti. Na naše pismo predsedniku republike dr.Turku nismo dobili niti suhoparnega odgovora njegovega kabineta, da je pismo prejel. Podobno velja še za nekatere ministre, na katere smo naslovili naše pisne predloge v preteklosti.

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 10 od 42

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
hit
Pasica
Pasica

Naroči se na e-novice

ime in priimek*
e-pošta*
 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?