Minister Svetlik se je s sodelavkama v Novi Gorici sestal z vodstvi tamkajšnje občine, obrtne in gospodarske zbornice ter posameznih organizacij s področja sociale. Predstavili so mu situacijo na Goriškem, kjer se je brezposelnost v zadnjem letu povečala za skoraj 90 odstotkov, novogoriški župan Mirko Brulc pa je izrazil zaskrbljenost tudi zaradi zadnjih dogodkov v Iskri Avtoelektriki.

Posebnih programov pomoči za posamezne regije vlada ne načrtuje, saj v državi že obstaja program pomoči za demografsko ogrožena območja, pri čemer pa je Prekmurje izjema, je poudaril Svetlik. Po njegovih besedah je kriza prisotna povsod, se pa na Goriškem lažje soočajo z njenimi posledicami, saj je v razmeroma dobri kondiciji.
"Ta kondicija pomeni, da je tukaj kader, da so projekti, ki vodijo v prestrukturiranje. Po veliki krizi v Mipu se ta zdaj postavlja na noge. Kadrovske zmožnosti na Goriškem so dovolj velike, da bo izkoristila programe s področja spodbujanja gospodarskega prestrukturiranja in zaposlovanja. In da bo te strukturne spremembe tudi izpeljala," je dejal Svetlik.

Med drugim je omenil nujnost prekvalifikacij in izobraževanja, saj brez "prestrukturiranja in kakovostnejših delovnih mest" prehod v gospodarstvo z višjo dodano vrednostjo ni mogoč. V tem primeru tudi ne bo več težav zaradi prenizkih plač, je dodal.

Minister je izpostavil, da z novogoriško občino sodelujejo pri gradnji varstveno delovnega centra, želijo izboljšati razmere za delo v novogoriškem centru za socialno delo, podprl pa je tudi Brulčevo idejo, da bi na tem koncu oblikovali krizni center za otroke in mladostnike za celotno Primorsko.
 

vir: STA; Vojko Rotar, Nova Gorica, 31. 10. 2009