Po 14 letih je čas za spremembo pogodbe o delitvi koncesijskih dajatev iz posebnih iger na srečo, saj je severna Primorska od tedaj dobila več igralnih salonov, je prepričan Mužič. V Brdih tako predlagajo, da njim in drugim občinam z igranim salonom delež koncesijskega denarja povečajo s štiri na dobrih devet odstotkov, pri čemer bi se ostalim delež zmanjšal, največ Novi Gorici, ki zdaj prejme 53 odstotkov koncesijskega denarja iz igralništva.

Mužič, sicer tudi predsednik sveta severnoprimorske regije, je svoj predlog utemeljil z dejstvom, da je igralni salon v Neblem v prvih petih mesecih letošnjega leta plačal dobrih 590.000 evrov koncesijske dajatve, medtem ko je briška občina v istem obdobju prejela le 216.000 evrov iz tega naslova. V Brdih letno prejmejo okoli 550.000 evrov koncesijskega denarja, po novi predlagani delitvi pa bi se znesek povzpel čez milijon evrov, je pojasnil.

Po pričakovanji preostali severnoprimorski župani nad Mužičevim predlogom niso bili navdušeni. Novogoriški župan Mirko Brulc je tako predlagal, da bi z odločitvijo počakali na spremembe igralniške zakonodaje, ki naj bi jih parlament obravnaval spomladi prihodnje leto in bodo "zelo spremenile koncesijska sredstva". Ob morebitnih spremembah Brulc tudi ne vidi razloga, da bi v prvem zaokroženem turističnem območju ostali občini Postojna in Komen.

Po besedah Mužiča v Brdih razmišljajo tudi o izstopu iz prvega zaokroženega turističnega območja, ko sta to storili občini Kobarid in Renče-Vogrsko, a je to le zadnja možnost. V tem primeru bi resda dobili "neprimerno" več denarja, a si želijo sodelovanja in povezanosti, tudi pri razvoju turizma, s severnoprimorskimi občinami, je pojasnil.

Če bi Brda izstopila iz prvega zaokroženega turističnega območja, bo morali o izstopi razmišljati tudi ostali, predvsem Nova Gorica, kateri bi ostalo največ denarja, saj je na njenem območju največ igralnic, je poudaril Brulc. "Če se bomo tako zapirali v svoj prostor, je pod vprašanjem sodelovanje med župani," je še opozoril.
 

Vir: STA; Vojko Rotar, Nova Gorica, 07. 11. 2009 ob 11:02