"Bistvenih novosti ni, razen da preiskava intenzivno poteka," je v zvezi s preiskavo s ponedeljkovim napadom z eksplozivnim sredstvom na okrožno sodnico Katarino Turk Lukan povedal Goršek. Ponovil je, da dosedanje ugotovitve kažejo na zelo veliko stopnjo verjetnosti, da bi bil lahko motiv za napad povezan z delom sodnice.

"Upam, da bomo čim prej odkrili, kdo je odgovoren za to dejanje. Ker ni ga boljšega načina za preprečitev takih zadev kot preventiva, ki izvira iz hitrega odkritja," je dodala Kresalova. "Večino zadev je policija izjemno hitro odkrila. Če ji še to uspe hitro razrešiti, je to dovolj velika negativna ovira, da se to ne bi ponavljalo," je poudarila. Po njenih besedah je bombni napad na sodnika lahko uperjen tudi v "same temelje demokratičnosti naše ureditve". Sicer ministrica verjame, da je Slovenija varna država.

V zvezi z varovanjem sodnikov je Goršek pojasnil, da policija pri tem sodeluje z ministrstvom za pravosodje. "Zavedati se je potrebno, da ima policija tudi v takih primerih omejene kadrovske vire, če bi šla zadeva v prevelike širine ... Ampak jaz ne pričakujem, da bi šla zadeva tako daleč," je dejal.

Na severnem Primorskem značilno povečanje finančne kriminalitete

Sicer sta se Kresalova in Goršek v okviru obiska v Novi Gorici seznanila z varnostno problematiko na severnem Primorskem. Za to območje je značilno povečanje finančne kriminalitete, predvsem ropov, kar je očitno posledica gospodarske krize, in porast čezmejne kriminalitete. Slednjega se je treba lotiti tudi na meddržavni ravni s podpisom ustreznih sporazumov, je povedala Kresalova.

Direktor novogoriške policijske uprave Alojzij Mohar je gosta opozoril še na kadrovsko podhranjenost, saj jim primanjkuje 30 policistov. S spremembo zakona o policiji, ki omogoča doizobraževanje in prenos določenega števila schengenskih policistov v notranjost države ter zaposlovanje upokojenih policistov, bodo v letu 2010 začeli s prerazporeditvami, je napovedala Kresalova. Po njenih besedah, bodo v treh letih prišli na "zeleno vejo". Mohar je bil s tem zadovoljen.

Kresalova in Goršek sta v Novi Gorici obiskala tudi tamkajšnjo policijsko postajo za izravnalne ukrepe, ki še čaka na nove prostore. Trenutno finančno stanje ne omogoča, da bi investicijo izvedli prihodnje leto, s prodajo nepremičnin pa bi lahko prišlo do namenskega denarja, da bi naložbo uresničili v letu 2012, je dejala ministrica. Delo enote za izravnalne ukrepe je predvsem terensko, tako da prostorska stiska ni ovira, bi pa z novimi prostori lahko delo še izboljšali, je dodal Mohar.

Sicer pa sta Kresalova in Goršek vodstvo novogoriške policijske uprave seznanila tudi z glavnimi projekti ministrstva za notranje zadeve in policije. V izjavi za javnost sta omenila racionalizacijo dela ministrstva, reorganizacijo policije novo zakonodajo in ustanovitev nacionalnega preiskovalnega urada.

Vir: STA;Vojko Rotar