Jelinčič je namreč minuli ponedeljek vladi poslal pisno poslansko vprašanje glede delovanja ministrice za kulturo Majde Širca v primeru SNG Nova Gorica. Očitek SNS je ta, da je eden od lastnikov omenjenega biroja mož ministrice za kulturo, Vojteh Ravnikar.

Vlado Jelinčič sprašuje, kako je mogoče, da ministrica za kulturo "dodeljuje na javnih razpisih posamezne projekte ravno podjetju svojega soproga", vlado pa, "ali njena dejanja ne kažejo na koruptivnost in netransparentnost njenega delovanja". Koliko projektov je že izvedlo in še izvaja arhitekturno podjetje Ravnikar&Potokar za ministrstvo za kulturo, med drugim še sprašuje poslanec SNS.

V.d. direktorja novogoriškega gledališča Jožko Čuk je za STA zadevo še komentiral z besedami: "Pravzaprav bi bilo nespametno, da bi delo dajali nekomu drugemu. Kot prvo, bi bilo za nas predrago, saj bi morali pridobiti dovoljenje omenjenega arhitekturnega biroja, kateri je projektiral tudi stavbo novogoriškega gledališča. Kot drugo pa bi bilo tudi nespametno, saj je bila mala dvorana v našem gledališču načrtovana že pred desetletjem, tako da je arhitekturna rešitev zanjo pripravljena že od leta 1998. Potrebno jo je bilo le posodobiti in v tem tedno že pričakujemo gradbeno dovoljenje."

Čuk je še dodal, da je bila mala dvorana želja vseh novogoriških igralcev, ki bodo z njo dobili priložnost tudi za uprizarjanje manjših, komornih del, in je bila kot taka načrtovana ob odprtju gledališča pred 15 leti.

Malo dvorano s 120 sedeži so si zamislili kot klasično gledališko dvorano s primernim odrom. Gradnja se bo pričela v začetku prihodnjega leta, zaključena pa bo predvidoma konec leta 2010. Investicijo bo v celoti pokrilo ministrstvo za kulturo. Poleg tega v gledališču trenutno potekajo obsežnejša sanacijska dela, ocenjena na okrog 200.000 evrov. Poleg zastarelega in dotrajanega ozvočenja bodo zamenjali in dopolnili tudi del odrske tehnike, popravila pa bo deležna tudi fasada in vhodni del stavbe.

Vir: STA, Dorian Markežič