Kot je na okrogli mizi z naslovom Tehnološki in gospodarski razvoj v kriznih razmerah dejal minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Golobič, bo v prihodnjem letu ključna slovenska dilema v tem, da bomo ali ugotovili, da brez razprave in podpore za ustvarjanje nečesa novega nimamo prihodnosti ali pa se bomo izčrpavali v razpravi o prerazdeljevanju tistega, kar se še vedno ustvarja. Slednjega je namreč vedno manj in kriza se za nas ne bo končala, pač pa bo postala neka stalnica, je ocenil.

Da kriza ni nujno nekaj slabega, pač pa lahko pomeni začetek novega, je menil predsednik Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik. "Če nekoga loviš, se v času krize tudi njemu napredovanje ustavi in to je za nas dobro," je dejal Zavrtanik. Razvoj Slovenije je lahko le v višji dodani vrednosti, brez katere ne more biti niti višjih plač, ki jih zahtevajo zaposleni. "Vendar se tega ne da narediti od danes na jutri," je še opozoril Zavrtanik.

Kritičen do razpravljalcev pa je bil direktor družbe Systec in eden pobudnikov projekta IN Prime Radovan Grapulin. Opozoril je, da o razvoju novih tehnologij govorimo že predolgo in da bo v resen namen slovenske vlade verjel tedaj, ko bo za razvojne projekte v proračunu namenjena milijarda evrov in ne le nekaj milijonov evrov. "Zasuk v drugačno razmišljanje in delo zahteva veliko podporo vlade, vendar se bojim, da smo že prepozni," je povedal Grapulin.

Zanimanja za okroglo mizo, na kateri je sodelovala tudi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, pripravili pa so jo ob obisku ministrov in poslancev stranke Zares na Severnem Primorskem, je bilo med člani Območne obrtne zbornice Nova Gorica veliko.

Spregovorili so o številnih temah, ki v zadnjem času pretresajo slovensko politično in gospodarsko področje - centrih odličnosti na Goriškem, razvojnih projektih ter o njihovih predvidenih učinkih, zelenih tehnologijah, delovanju vlade pri pripravi ukrepov za premagovanje krize ter o problematiki javne uprave z vidika delovanja učinkovitosti plačnega sistema.

V nadaljevanju so sodelujoči na okrogli mizi odgovorili tudi na nekaj vprašanj in mnenj prisotnih obiskovalcev, ki so se zanimali predvsem o možnostih pridobivanja evropskih sredstev za različne razvojne programe. Ministri in poslanci stranke Zares bodo svoj obisk na Severnem Primorskem zaključili v Goriških brdih, in sicer s srečanjem s člani stranke primorskih občinskih odborov Zares.

Vir: STA, Vojko Rotar