"Lahko potrdim, da začenjam mandat, saj ni ovir, da se to ne bi zgodilo," je v ponedeljek, ko je še potekala primopredaja poslov z dosedanjim predsednikom uprave Iskre Avtoelektrike Igorjem Mihajlovićem, za STA povedal Sever. Podrobneje o nalogah in načrtih na čelu šempetrske družbe ni želel govoriti.

Iskra Avtoelektrika je v prvih devetih mesecih letošnjega leta ustvarila 12 milijonov evrov čiste izgube, medtem ko je pred letom dni beležila 4,5 milijona evrov dobička. Prihodki družbe so se več kot prepolovili, in sicer na 75 milijonov evrov. Po besedah Mihajlovića se razmere izboljšujejo, saj se naročila večajo.

Iskro Avtoelektriko je do konca avgusta vodil dolgoletni predsednik uprave Aleš Nemec, s 1. septembrom pa je vodilno mesto zasedel Mihajlović. Ta je konec oktobra s položaja nepreklicno odstopil zaradi zaradi nesoglasij v zvezi z določenimi posli in ravnanjem celotne uprave pod vodstvom Nemca pri teh poslih. V Nemčevi upravi sta bila tudi Tadej Vidic in Ivan Lisjak, ki sta prav tako odstopila oktobra.

Interna revizija, z rezultati katere so se nadzorniki Iskre Avtoelektrike seznanili sredi novembra, je namreč odkrila večmilijonska poroštva nepovezanim tretjim osebam, kar ni bilo razkrito v letnih poročilih. Uprava družbe je tedaj že pričela z aktivnostmi za odpravo ugotovljenih nepravilnosti in omejevanje negativnih vplivov na zmanjšanje premoženje družbe. Nadzorni svet je sicer zadolžil upravo, da s posli, ki so bili predmet interne revizije, seznani pristojne organe.

Vir: STA, Vojko Rotar