Forum  za Goriško  obžaluje in obsoja,  da  nekateri politiki v sosednji Italiji, ko se spominjajo tragičnih dogodkov ob koncu druge svetovne vojne, uporabljajo žaljive in ponižujoče izraze do sosedov in pozabljajo na trpljenje, ki ga je v preteklosti povzročala italijanska soldateska.  Pozabljajo na zločine zoper človeštvo, ki so jih  v imenu višje kulture  zakrivila prav italijanska politika imperializma in fašizma  in na gorje, ki so ga storili Slovencem. Vsakdo ima pravico in dolžnost spominjati se mrtvih. To je človeško, humano in krščansko.  A nihče nima pravice za politične interese  na račun lastnih  mrtvih žaliti druge, izkrivljati zgodovino in netiti nestrpnost.  Forum za Goriško verjame, da je prihodnost  Evrope potrebno  graditi  na prijateljstvu, spoštovanju različnih kultur, na strpnosti, na demokraciji, na antifašizmu  in anti-totalitarizmu.   V tem duhu podpiramo vse demokratične sile in dobro misleče ljudi  v Italiji, v Sloveniji in v Evropi, ki se upirajo izkrivljenemu  obravnavanju   zgodovine.   Evropa je v preteklem stoletju   zaradi manipulacij z zgodovino in sebične vere v  večvrednost  določenih narodov in kultur,  skoraj izkrvavela.  To se  ne sme več ponoviti.  Pred zakonom in zgodovino  moramo biti vsi  enaki. Nihče ni več vreden od drugega, nobena bolečina  ni več vredna od druge. Zgodovino je potrebno poznati tako,  kot je bila v resnici, da se bomo končno lahko vsi  iz nje kaj  naučili.  Skrajni čas je, da se v Sloveniji in v Italiji  konča medijska  vojne zoper pridobitve antifašističnega boja  v Evropi.    Forum za Goriško zato:

 

  1. zahteva, da slovenska državna politika pred svetom Evrope, Nato paktom, Združenimi narodi in Evropsko  zvezo  zaščiti Primorsko in Slovenijo  pred   poskusi  narodne, politične, kulturne  in gospodarske destabilizacije.  
  2. zahteva, da slovenska državna politika zaščiti  zgodovinske zasluge primorskega  antifašističnega  upora (od primorske duhovščine do partizanskega boja) za lastno svobodo in svobodo Evrope.
  3. zahteva, da slovenska država zaščiti zgodovinski spomin na trpljenje Primorcev zaradi ekspanzionističnih teženj sosednje države  vse od leta 1915 dalje.


FORUM ZA GORIŠKO
mag. Boris Nemec, predsednik
Nova  Gorica,  21. 2. 2007