Organizacijski odbor spominskega pohoda in proslave pri Krnskem jezeru organizira letošnji   12. pohod in prireditev v soboto, 14. novembra 2009.  Proslava pa bo ob 13. uri na obali  Krnskega jezera. Ob 14.30 uri pa je svečanost in obred vojaškega kurata pri „madžarskem križu“ na Dupli planini s polaganjem vencev vojaških predstavnikov in prižiganjem sveč. Ob 19. uri bo srečanje udeležencev pohoda, ki prenočujejo v Domu pri Krnskih jezerih, ob baklah in ognju na obali Krnskega jezera. Zvečer ob 20. uri bo v Domu pri Krnskih jezerih še običajno veselo planinsko »martinovanje«, ki ga bosta popestrila harmonikarja.

 

Program za slovesnost pri Krnskem jezeru bo podoben vsakoletnemu. Filatelistično društvo Nova Gorica bo preko Pošte Slovenija tudi letos izdalo spominsko dopisnico; v Domu pa bo Pošta Slovenije imela odprto tudi enodnevno pošta 5234 Krnsko jezero in izdala bo spominski žig.

Slavnostni govornik na proslavi pri Krnskem jezeru bo g. Janez Pajer, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Ostali pogoji in usmeritve bodo enake kot v preteklih letih. Dom pri Krnskih jezerih bo odprt za prenočevanje. Bivanje v koči bo za pohodnike tako kot vsako leto v lastni režiji. Za prenočevanje se pohodniki prijavijo v recepciji Doma takoj po prihodu in do proslave, kasneje pa šele po proslavi. Spanje v Domu, kakor tudi druga oskrba,  bo po cenah za člane ali nečlane planinskih društev po ceniku Planinskega društva Nova Gorica. Zaradi evidence in žigosanja s seboj prinesite izkaznice pohoda. Na dan pohoda bodo odprte planinske koče na planini na Kraju (Koča pod Bogatinom), dom na Komni, zavetišče na planini Kuhinja, Gomiščkovo zavetišče na Krnu in Koča Klementa Juga v Lepeni. Dom pri Krnskih jezerih pa bo odprt že dan pred pohodom oziroma prireditvijo.

Pohod do Krnskega jezera bo možen iz treh, usmerjen pa iz dveh smeri in sicer iz Bohinja, od planinskega Doma pri Savici (v Ukancu) od 7.00 do 7.30 ure, in iz Lepene, ki je s približno dobrima dvema urama hoje do Doma pri Krnskih jezerih in še 15 minut do Krnskega jezera tudi najkrajši. Ob lepem vremenu, in brez snega ali zaledenele poti bo pohod do Krnskega jezera možen tudi s planine Kuhinja in preko Krnske škrbine.

Udeleženci na pohodu hodijo na lastno odgovornost, zato naj bodo še posebej pazljivi. Pohoda iz Ukanca in iz Lepene bodo spremljali člani GRS postaj Bohinj in Bovec.

V primeru slabega vremena ali če bo v gorah zapadlega več kot 20 cm snega, bo pohod samo iz Lepene; proslava bo v tem primeru le pri Domu pri Krnskih jezerih.

Vir: primorska.info; Milan Štulc