Civilna iniciativa Proti tolminski obvoznici - za ohranitev Sotočja je konec novembra od občinskega sveta Tolmin zahtevala preklic sklepa o gradnji južne tolminske obvoznice. Menijo namreč, da bi taka gradnja grobo posegla v naravno okolje od sotočju Tolminke in Soče. Za verodostojnost svoje zahteve so med Tolminci zbrali okrog 600 podpisov, ki so jih že posredovali pristojnim državnim organom in ministrstvom.

Po sklepu občinskega sveta so na ministrstvu za okolje in prostor že začeli pripravljati državni prostorski načrt, saj naj bi načrtovano obvoznico zgradili do leta 2015, zato se s pripravo dokumentacije že nekoliko mudi. V dveh letih, kolikor naj bi predvidoma trajala gradnja, pa ob sotočju obeh rek ne bodo mogli pripraviti nobene prireditve, med katere spada tudi priljubljeni poletni Metalcamp, zato se mnogi ljubitelji tovrstne glasbe sprašujejo, če se bo v Tolmin še vrnila.

Da mesto potrebuje obvoznico, se strinjajo vsi Tolminci, različna pa so mnenja o tem, po kateri trasi naj bi potekala. Južna trasa je tako že druga po prvotno načrtovani severni obvoznici. Mnogi Tolminci, ki so bili v petek zvečer prisotni na javni tribuni, pa menijo, da bi morali poiskati še kakšno drugo, boljšo varianto obvoznice.

Zato so sklenili, da bodo začeli zbirati podpise za razpis referenduma, s katerim naj bi ovrgli sprejeti sklep občinskega sveta o gradnji južne obvoznice. Referendum naj bi potekal v celotni občini Tolmin, za njegov razpis pa morajo zbrati 675 overjenih podpisov občanov.

Vir: STA, Vojko Rotar