Slovesno odprtje je režiser Marjan Bevk podkrepil z nastopom 27. Domačih posameznih nastopajočih in raznih skupin, skupaj pa s preko 170 izvajalci. Takega nabora raznolikih kulturnih društev in drugih posameznih amaterjev in profesionalcev s kulturnega področja, ne premorejo niti veliko večje občine. Bovško v slovenskem prostoru, četudi na robu le tega, prav gotovo prednjači pred mnogimi.  Pravzaprav je tolikšno število nastopajočih stisnilo ob zid tudi izkušenega režiserja Marjana Bevka, saj je le s težavo spravil nastope vseh v sprejemljivo dolg, z njegovo pomočjo enkraten večer.

Oder je zdaj predan prav njim, vsem tistim, ki se na Bovškem ukvarjajo z mnogoštevilnimi kulturnimi dejavnostmi. Oder pa ni zrasel sam od sebe. Po letu 1978, ko je bil Kulturni dom zgrajen s samoprispevkom,  je bilo vedno premalo denarja, da bi Kulturnemu domu dali oder, kakršnega si zasluži in kakršen je bil prvotno tudi načrtovan. Občina Bovec je tako za vsak slučaj v zadnjih letih med drugimi na zalogo pripravila tudi projekt za dograditev prizidka  z odrom in ko se je pokazala priložnost, so ga potegnili iz predala ter kandidirali za nepovratna sredstva. Če ne bi bilo projekta, ne bi bilo nepovratnih  sredstev, brez teh pa ne bi bilo odra. A zdaj je tu in v veselje vseh uporabnikov, tako tistih, ki bodo stali na odru, kot tudi tistih, ki bodo nastopajoče spremljali na 400 stolih. V uporabo sta ga predala župan občine Bovec, Danijel Krivec in predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, Pavel Gantar. Po bogatem kulturnem večeru oba prepričana, da je ena največjih investicij na kulturnem področju v Sloveniji v zadnjem času, izvedena na pravem mestu. Zahvalili so se tudi skrbnici Kulturnega doma, Iris Stres in podžupanu občine Bovec Robertu Trampužu, ki sta vseskozi skrbela za nemoten potek investicije.

Režiser Marjan Bevk je ob koncu predal županu Danijelu Krivcu še uradno pisno pobudo, da bi veliko dvorano Kulturnega doma v Bovcu poimenovali po veliki igralki, rojakinji Iti Rini.

Vir: Primorska Info, Milan Štulc