Sedanje kritike zunanje politike vlade so pretirane. Posebej s strani Primorcev, ki ne poznajo fines diplomacije, tako kot v Ljubljani. Rupel, ki je več v letalu kot doma in se razdaja za OVSE in EZ, sploh ni razumljen.

Odnosi z Avstrijo so odlični, so ugotovili ob obisku zunanje ministrice Plassnikove. Edino kar med imenoslovci še ni razčiščeno je, da ne vedo ali je bil eden od njenih prednikov Plašnik ali Blašnik (ne Blažnik). Vsekakor pa se vsi strinjajo, da je bil Karantanec, tako kot večina Avstrijcev.
Avstrijska državna pogodba je že tako izpolnjena, vključno s 7.členom, da je Avstrijci ne rabijo več. Tudi Slovencev na Koroškem skoraj ni več, odkar je Haider postal demokrat. Da je demokrat ni nobenega dvoma. Bil je izvoljen na demokratičnih volitvah, tako kot Bush v Ameriki.
Gospodarski odnosi cvetijo kot pod rajnko Avstrijo. Mogoče manjka še katera avstrijska banka. Tudi staro-nemška manjšina, ob izdatni avstrijski finančni pomoči, okreva. Ni še sicer napisana v ustavi, ampak saj tudi Cigani še niso, pa tudi Hrvati in drugi bratje.Tisočletni težnji Germanov za prodor na jug, ne stoji nič več na poti. Mogoče samo še kakšen siten pesnik.

Odnosi z Italijo so tudi odlični, pravijo v Mladiki, ob gledanju filma »Srce v breznu«. To bo potrdil tudi Fini, ko pride na obisk. Prej se moramo le še opravičili za genocid nad fašisti in okupacijo »Provincia di Lubiana« po 2.svetovni vojni. Drugih problemov ni. Imamo zakon za zaščito Slovencev v Italiji, na oblasti je demokratično izvoljeni Fini, ki ni več fašist, ne razbija več državne meje v Novi Gorici in ne meče več steklenic v morje z napisom Istranom »Vrnili se bomo«. Tudi Narodni dom v Trstu in Trgovski dom v Gorici bosta vsak čas vrnjena Slovencem v Italiji. Ob tako odličnih odnosih bo mogoče zelo hitro in nebirokratsko vrniti tudi vse premoženje, ki so ga »nacionalizirali« med obema vojnama Slovencem v Italiji.Tudi Tržaško kreditno banko in Kmečko banko v Gorici. To pričakovanje je zelo realno, saj smo mi prodali njim Koprsko banko, ki jo je prej država sanirala, da bi lahko uspešno delovala med italijansko manjšino na obali in tudi širše, ko bo več Slovencev sprejelo ponujeno italijansko državljanstvo. Z Italijo res ni problemov.Pa še naš zračni prostor nam varujejo. Samo da nam ne pade kaj na glavo.

Tudi s Hrvaško so odnosi odlični. Se pozna igranje golfa s Sanaderjem. Gospodarska menjava raste. Sunčani Hvar je še vedno sunčani, Savudrijska uvala je savudrijska do Pirana in še čez. Če bi zunanji minister tudi igral golf, potem bi pa bili odnosi sama milina. Sicer pa med brati, Podalpskimi in Južnimi, tudi ne more biti drugače.

Ugotovitve zunanjega ministra Rupla so tako pomembne, da omogočajo nekatere dolgoročne zaključke. Ker nas nihče ne ogroža, bi lahko ukinili vojsko. Prihranjeni denar pa namenili šolstvu in znanosti, npr.: za Diplomatsko akademijo. Vredno premisleka pa bi bilo tudi, da se tako uspešnega zunanjega ministra razglasi za dosmrtnega. To bo najbrž tako ali tako, tudi če bi moral na vsakih volitvah zamenjati stranko. Bilo bi pa lepo, da se to naredi zaradi njegovih zaslug za vse kar imamo kot tudi predsedovanju OVSE in kmalu tudi EU.