Delo, petek 23.11.2007: Primorska pa naj ostane to, kar je: dežela, ki združuje Slovence iz obeh pokrajin pa še iz italijanskega zamejstva.Delo, petek 23.11.2007; stran 5

Pisma bralcev

Vstala Primorska

Morda mi bo kdo očital, da se vtikam v zadeve, ki se me ne tičejo. Toda prepričan sem, da se me tičejo. In še kako! Ker sem Primorec.

Na shodih po Primorskem navdušeno pojemo svojo »himno« Vstala Primorska. Pred desetletji smo izpeljali projekt Goriške Mohorjeve o Primorskem slovenskem biografskem leksikonu, ki je združil Primorsko na obeh straneh meje davno pred Schengenom. Že 25 let prirejamo tri kulturno-prosvetne organizacije iz Trsta, Gorice in Celovca izmenično kulturne Primorske dneve na Koroškem oziroma Koroške dneve na Primorskem. Pravkar smo pri Mladiki izdali knjigo ob 80. obletnici slovenskega eksodusa s Primorskega itd.

Predlagam zato, da se na Primorskem v Sloveniji ustanovita Novogoriška in Koprska pokrajina s sedežem v Novi Gorici oziroma Kopru (avtomobilske tablice to že upoštevajo). Primorska pa naj ostane to, kar je: dežela, ki združuje Slovence iz obeh pokrajin pa še iz italijanskega zamejstva.


Marij Maver
Vic. Delle Rose 46/2, Trst