Brodet s škarpeno_ Petek 23.11.2007, stran 6

Pri Norska ali Prinorska?

Odločitev bodo sprejeli v Ankaranu. Tako so sporočili centrali škarpenine obveščevalno-cenzorske službe njeni najbolj vdani špijonski udi. Tokrat bodo novinarji dokončno presekali gospodiča Cenzorja čez pol. V Ljubljani so se doslej samo ogrevali. Ampak tam bodo satanskega priliznjenca dokončno prepolovili. Morda ne ravno čez polovico, zagotovo pa bo bridka sablja stvar tako presekala, da bo prvič v morju naredilo štr-bunk, drugič pa (pri moji veri) štrrrr... bunk! Dalje pa vas, bratje, prepuščam domišljiji. Morda bosta dva hudiča v nemirnem ankaranskem morju še bolj cenzorsko zavijala in lomastila. Povsem mogoče pa je tudi, da bo zmagala pravica izkazica! Zmagala je še v vsakem dobrem holivudskem filmu. To je ugotovil tudi Boris Popovič, ki je svojim nesojenim krvnikom svetoval ogled filma Ninja 1, 2 in 3.

Župani in univerza – dva različna pojma

Le kako si je mogoče drugače razlagati previdnost številnih primorskih županov, ki so enotni kot še nikoli, dobesedno soglasno bojkotirali slovesno zamenjavo rektorskih funkcij na čelu Univerze na Primorskem. Župani z Borisom Popovičem na čelu, so se na ustoličenje novega rektorja požvižgali. Kot da se jih to ne tiče. Koprski župan je tako pojasnil, da se prihodnje štiri (ali pa vsaj tri) leta ne misli pogovarjati z Radom Bohincem. Medtem ko je v prvem mandatu zmogel še toliko razuma, da se je pogovarjal celo s tistimi, ki so ga res preganjali in se iz njega norčevali, si v drugem mandatu privošči zamero na debelo. Rado Bohinc se mu je zameril, ker je bil notranji minister, ko so njega protizakonito odpeljali v koprski pripor. Zaradi tega se ne bo pogovarjal z najvišjim predstavnikom koprske univerze in zato si lahko samo zamišljamo galaktično razvojne sinergične pospeške med univerzo in občino. Česa so krivi pri Popovičevem primeru vsi univerzitetni profesorji in 6.660 študentov? Česa so krivi odnosi med najvišjo izobraževalno inštitucijo in lokalno skupnostjo, tega odnosi ne vedo. Medtem ko bi večina slovenskih županov razgrnila rdeče preproge vsakemu rektorju, ki bi si prišel brisati čevlje v njihovo vas, in potem, ko celo najbolj zakrknjeni dušebrižniki že dve tisočletji ponavljajo tezo o božanskem odpuščanju grehov, Popovič goji zamere.

Škarpenina cenzorska centrala razume zamero do Bohinca, ampak, zakaj se mu je zameril Lojze Spacal? Zakaj Jakov Brdar ali ekspresivna Mira Ličen Krmpotić? Kaj so mu ušpičili največji slovenski umetniki in umetnice, ki čistijo smrad iz njegovih jasli, da ni prišel na njihove razstave? Škarpena je po hudih analizah postavila zahtevno tezo, da sploh ne drži trditev o zamerah. Boris Popovič ne pride na univerzo ali v mestno galerijo, ker se boji– moči, modrosti in umetniške širine. Pa saj ni samo župan nogometašev in dirkačev!

Tigrovci delajo nove trojke

Preimenovali se bodo v TIKR (Trst, Istra, Koper, Rijeka). Sredi (takorekoč v srcu) Primorske je namreč določena stranka prepovedala uporabo besedice Primorska in vsega, kar spominja na morje. Za kaj smo se borili? Za koga bo vstajala Primorska? In zakaj poraznik (namesto praznik) Vrnitev Primorske matični domovini, če pa ta Primorska obstaja zgolj kot geografski pojem, ki ga je prepovedano uporabljati v vsakdanje namene?! Agent Dvojna nula je kot ponavadi imel najboljšo rešitev. Državnemu zboru (komu drugemu?) je predlagal v proceduro sprejem zakona po hitrem postopku, da bi deželo po novem imenovali Prinorska, (da bomo vsi vedeli, pri kom živijo ti norci). Pa da vidimo, kdo si bo še želel tega imena!


Boris Šuligoj