Dnevnik,27-11-2007 stran >>>Za ime pokrajine tudi na referendum

Za ime pokrajine tudi na referendum

Tekst: Jani Alič

NOVA GORICA - Goriška, Severna Primorska, Posočje ali Primorska, to je zdaj vprašanje. Burne razprave o imenu v severnoprimorski statistični regiji so na dnevnem redu. Pripeljale so celo do napovedi ustanovitve civilne iniciative, zbiranja podpisov in referenduma.

Najbolj ogorčeni so v Društvu TIGR, ker je iz imena pokrajine izginilo ime Primorska. Čudijo se, da je vlada popustila peščici lokalnih politikov v nekdanji novogoriški občini in Forumu za Goriško ter da je 4000 podpisov, zbranih v središču Nove Gorice, prevladalo nad 118.000 ljudmi, ki bodo živeli v 13 občinah načrtovane pokrajine. "Za Primorsko so se naši očetje in dedje borili s krvjo od leta 1918 do priključitve Primorske k Jugoslaviji in nato Sloveniji. Ime Primorska je za nas sveto, izpisano s krvjo," je prepričan Marjan Bevk, ki tudi poudarja, da je vreči ime Primorska na folklorno smetišče hujše kot genocid. "Na žalost me vse skupaj spominja na preteklost, ko je nekdo dejal: Naredite mi to deželo spet nemško! Ogorčeni smo tudi zato, ker vemo, da je devet županov izmed trinajstih na severu Primorske glasovalo proti imenu Goriška." Nasprotno pa je zadovoljen Boris Nemec, predsednik Foruma za Goriško. Odločno zagovarja stališče, da se nobena pokrajina ne sme imenovati Primorska, ker so Primorci vsi zahodni Slovenci, tudi tisti v Gorici, Devinu in Trstu. "Ne potrebujemo poleg čezmejnih Slovencev še delitev na Primorce in čezmejne Primorce. Primorska je enoten kulturni prostor," razlaga Boris Nemec in za Koprsko pokrajino predlaga, da se imenuje Istrsko-kraška, kar po njegovem prepričanju najbolj odraža prisotnost Slovencev v slovenskem delu Istre in Krasa. Nov vladni predlog povsem zavračajo tudi v tolminski upravni enoti. Njen načelnik Zdravko Likar napoveduje vračanje v obdobje okrajev, ki so bili dvoživke in za katere se je izkazalo, da niso bili ustrezna rešitev. "Zaradi velikosti, oddaljenosti od središč in velikega deleža starejših prebivalcev bomo za zgornje Posočje zahtevali poseben status," pravi Zdravko Likar.

Marjan Poljšak, župan občine Ajdovščina, v njemu lastnem slogu zagovarja enotno politično pokrajino Primorsko, ki naj bi se razprostirala od Italije do nekdanje rapalske meje in še malo čez. "Saj tudi v Logatcu in Cerknici ne vedo, kaj bi radi. Sicer sem prepričan, da gre za politično potezo, da akcija ni resna in bo vse skupaj propadlo. V primeru dveh pokrajin pa sem za ime Severna Primorska s sedežem v Novi Gorici. S tem imenom se bomo bolj identificirali kot z Goriško," dodaja Marjan Poljšak.

 

Možni so tudi kompromisi

Novogoriški župan Mirko Brulc podpira ime Goriška in z zadovoljstvom sprejema predlog vlade, vendar ne za vsako ceno. Če druge občine ne bodo za ime Goriška, je treba sprejeti kompromis. Ime ni tako pomembno, meni Mirko Brulc, ki ves čas tudi poudarja decentralizacijo vodenja pokrajine ter možnost sedežev komisij in delovnih skupin v krajih po regiji.

 

KOMENTARJI

Boris Nemec | 28.11.2007 ob 21:38Citat   Odgovor

Bevka-predsednika TIGRa in Poljšaka župana Ajdovščine je potrebno poučiti, da se nikoli nobena pokrajine ni uradno imenovala Primorska, in ravno zaradi tega je to ime delovalo združevalno za vse zahodne Slovence. Žal so najbolj zavedni Slovenci in Primorci ostali v Italiji. Meja s katero so Angleži-Američani-Francozi razdelili Primorce, bodo padle in sedaj bi radi Bevki in Poljšaki radi postavili nove upravne meje med Primorci . Upreti se moramo takim politikom brez vizije in si prizadevati za združitev in delovanje vseh Primorcev v enotnem in nedeljivem kulturnem prostoru, ki obsega tudi tržaško in goriško provinco.
 

oris Nemec