Ob sprejemanju  pokrajinskih    zakonov, ki so za ljudi izrednega pomena, se  med zagovorniki in nasprotniki  nove zakonodaje  razvnemajo živahne razprave.  In prav je tako,  kajti le  z dialogom  je moč poiskati najboljše  rešitve.  A modre odločitve  se sprejemajo  samo tam, kjer vladata strpnost, razum in kjer ljudje drug drugega spoštujejo.  Primorci se radi  postavljamo pred drugimi, da smo strpni  ljudje.

Žal pa smo danes --  prav pri nas na Primorskem,  v času, ko potekajo   v Državnem zboru še zadnje  priprave za sprejem  pokrajinske zakonodaje -- priča razmahu  nestrpnega govora, raznovrstnim diskvalifikacijam, žalitvam  in  načrtni manipulaciji s čustvi ljudi.  Zoper številne Primorce se danes izvaja linč samo zato, ker želimo, da se naša pokrajina  imenuje GORIŠKA; ker  želimo, da se ta prostor poimenuje s tisoč let starim, lepim  in avtohtonim slovenskim  imenom.  Naš predlog  za  GORIŠKO smo v javnosti  vedno in povsod  zagovarjali z  argumenti,  strpno in kulturno, in tako bomo ravnali tudi v bodoče.  Ne dovolimo pa si podtikanja, da smo zoper Primorsko in da Primorsko  celo ukinjamo. Takšni  očitki so neresnični in  zlonamerni. Primorska nikoli do sedaj ni bila  upravna enota ali pokrajina in je zato tudi ne moremo ukiniti.

Po vojni smo  imeli    Goriški in Koprski okraj  in v državi Sloveniji smo dobili  Goriško in Obalno-kraško  statistično regijo, a  Primorska s tem ni bila   ukinjena.  Partizani, ki so osvobodili Primorsko,  so  spoštovali našo kulturo in zgodovino. Vedeli  so, kaj pomeni Goriška in kaj vse je slovenski  narod na Goriškem med leti 1915 – 1945  pretrpel. Avtohtoni Primorci imamo Primorsko v srcu in nam   njenega imena ni potrebni klesati v  pokrajinske zakone. Vrednote antifašizma in NOB so   narodna svetinja, pooseblja jo  himna »Vstala Primorska«. In  veseli smo, da se ta pesem ne glede ne državne meje od srca poje na Tržaškem, v Istri, na Goriškem  in na Reki, ki sestavljajo  besedo TIGR. A Primorska ni vstala zoper  državo Slovenijo.  Mi smo  in ostajamo njen prvi branik. Zato so izjave, da mora biti Primorska enotna pokrajina v RS, da se bomo  lažje borili proti prestolnici -- smešne in demagoške. Tako govorijo  tisti, ki izkoriščajo primorska čustva za lastne koristi in jim je za Primorsko malo mar.  Ti ljudje   doslej  niso nikoli  protestirali, ker »koridorski koncept« razvoja Slovenije že desetletja  sistematično izčrpava  večji del severne  Primorske, ki je demografsko najbolj ogrožen obmejni  del Slovenije in njena cestna infrastruktura je po večini iz časov Italije.

Prisotni na zboru civilne družbe  v Novi Gorici dne 10. decembra 2007 ustanavljamo  odbor  »ZA GORIŠKO–ZA PRIMORSKO: NA SVOJI ZEMLJI«. Protestiramo zoper  nekulturen in nestrokoven dialog, zoper  slovensko centralistično politiko razvoja zgolj  na osi Maribor-Ljubljana-Koper, protestiramo zoper zlorabo primorskih čustev in pozivamo javnost, naj  ne naseda politikantskim primorskim  zdraharjem. Ti ljudje potrebujejo »močno Primorsko« izključno za svoje egoistične politične cilje. Mi pa se zavzemamo za kulturno in gospodarsko močno Primorsko na obeh straneh meje, ki  končno izginja. Ne bomo dovolili, da bi nas politiki ponovno razdelili na tiste Primorce, ki jim prinašajo volilne glasove, in tiste, ki jih  nimajo in so zato zanje preprosto  le Zamejci. Le kulturno in gospodarsko močna Primorska od Jadranskega morja  do Alp bo lahko porok slovenske neodvisnosti. Podpiramo vladni predlog o razdelitvi in poimenovanju treh primorskih pokrajin, tako  kot je bil poslan v DZ novembra letos, ker je narejen  na osnovi strokovnih podlag.  Zato  se bomo z vsemi svojimi močmi prizadevali, da bi bil v letu 2008 tak tudi sprejet.

                                                                 prisotni na zboru v Novi Gorici