Vstop v EU je  bil poln obetov. Pogled nazaj kaže, da je večina novih članic zelo uspešno napredovalo v EU, le Slovenija in  Ciper sta slaba primera. Zaradi nesposobnih politikov je Slovenija zašla v hudo  ekonomsko krizo. Prav ti politiki sedaj širijo evroskepticizem, krivijo EU za napake, ki so jih sami zagrešili  in to zavajajočo  zgodbo prodajajo medijem.

Spodobilo bi se, da bi slovenska država praznično obeležila 10 let v Evropi, ki nam je ponudila neslutene možnosti za razvoj. Če je Slovenija slabo izkoristila priložnosti velikega in svobodnega tržišča si je sam kriva te nesreče. EU nam je prinesla veliko pomembnih svoboščin, ki smo jih z obema rokama zagrabili; a svoboščine prinašajo tudi kompetitivnost in odgovornost za lasten razvoj. Gospodarsvo, če je želelo preživeti, se je moralo spopasti z svetovno konkurenčnostjo, javni  sektor in državni aparat pa se je obnašal sila neodgovorno in potratno ter nerazumno zadolžil državo, ne za razvoj države, pač pa za lastne ozkosrčne koristi.

Na prireditvi ob 10. obletnici moramo reči veliki NE neodgovornim evroskeptikom. Slovenski narod je takim skeptikom in defetistom leta 1941 pokazal hrbet in z veliki žrtvami ohranil narodni ponos; podobno je bilo leta 1991. Zagotov bo tudi tokrat enako.