Forum za Goriško | p.p. 321 | 5000 Nova Gorica

info@forumzagorisko.si

prijava za člane | postani član foruma

 
 
   
 
 
10 let od vstopa Slovenije v EU

Skupaj-v-EvropiS prvim majem  2004 je Slovenija ponosno vstopila v EU. Komisar EU Romano Prodi je na predvečer praznika dela, prav v Novi Gorici,  slovesno pozdravil vseh deset novih članic v združeni Evropi.

Forum za Goriško, skupaj z drugimi slovenskimi in italijanskimi organizacijami iz Gorice natanko na 10. obletnico, to je 30.4.2014 ob 20:30,  na Trgu Evropa organizira obeležitev enkratnega dogodka v slovenski zgodovini.

Vabilo na prireditev. več >>

 
Priznanje: partizani so bili po večini kristjani

131031Sv-GoraVladimir Krpan, predsednik ZB Nova Gorica in pater Bogdan Knavs sta prejela nagrado Primorca leta 2013. Zaslužna sta za pobudo in izpeljavo maše, v cerkvi na Sveti Gori 31.10.2013,  za vse umrle med drugo svetovno vojno, pri tem pa so bili posebej omenjeni partizani in taboriščniki. Maše so se udeležili verni in neverni in visoki predstavniki ZZB s predsednikom Stanovnikom v prvi vrsti. Dogodek, ki je v normalnih družbah povsem vsakdanji,   je močno odmeval v slovenskih medijih, kar priča o  o nenormalnosti  razklane slovenske družbe.Tudi po 70-ih letih od osvobodilne borbe in boja za bolj pravično socialno družbo, se ne moremo pomiriti ter obžalovati vsak svoje zmote in napake. Zgleda, da smo državljani Slovenije še vedno  žrtve cenenega populističnega strankarskega hujskanja z leve in desne.

Vsekakor pa si Krpan in  Knavs zaslužita naše  globoko spoštovanje za plemenito pobudo, kar v tej neprijazni družbi pomeni tudi pogumno tveganje, vredno primorskih partizanov, med katerimi so bili tudi duhovniki.         več >>

 
Mostove lahko obnavljamo ceneje

Danilo Magajne je inovativen gradbeni inženir; njegova življenjska pot je polna dokazov, da se da graditi kvalitetne objekte in veliko ceneje, kot to zahtevajo tradicionalni pristopi. Magajna je vedno uveljavljal nove izvirne rešitve za mnogotere gradbene projekte in to dokazuje v praksi objekti, ki jih je gradil. Primorske novice so 11-1-2014 objavile njegovo zamisel o cenejšem obnavljanju dotrajanih mostov. več >>

 
Nova Gorica univerzitetno mesto ?

univerzaNGMiha Kosovel iz Društva humanistov Goriške je v reviji Kluba goriških študentov,Študjozin, objavil članek z naslovom:

Ali bo univerzitetno mesto ali pa sploh ne bo mesta !!

Premnogo krat debata v zvezi z visokim šolstvom v Novi Gorici zaide v floskule. Naše mesto naj bi bilo premajhno, preveč kmečko ali preveč nepomembno za optimalen razvoj visokega šolstva. V naslednjih vrsticah bom na kratko orisal, zakaj ne samo to, da zgornje sodbe ne veljajo, temveč da, če si želimo, da bo sploh še kaj z našim mestom, se mora visoko šolstvo v njem čim bolj razviti.

Vzpon in padec Nove Gorice.................. več >>

 
Zahtevamo nazaj našo Goriško banko

GoriskaForum za Goriško je s pismom predsednici vlade Alenki Bratušek (povezava na P I S M O ) zahteval, da se Goriški vrne s strani vlade, proti volji vseh, "ukradena" Komercialna banka Nova Gorica, in politično ter v nasprotju z vsemi strokovnimi kriteriji podarjena mariborski NKBM. V imenu vlade RS nam je o d g o v o r i lo  Ministrstvo za finance, ki je v svojem dopisu podalo izmikajoče odgovore. Niso odgovorili na našo zahtevo, da se NKBM loči  na dve enoti mariborsko in goriško banko ter proda ločeno.  Žal se politika te vlade z izkoriščanjem  Goriške nadaljuje in ponovno smo doživeli, da se naše goriške ustanove priključujejo  Mariboru (zdravstvo), Divači ( Eles- Nova Gorica), Kopru ( pošta), Ljubljani, Postojni..... Vse  samo, da se osiromaši Nova Gorica in Goriška kot obmejna regija, ki bi morala odigrati vlogo podpore slovenskemu čezmejnemu enotnem kulturnemu in gospodarskem prostoru. Do kdaj bomio na Goriškem to dopuščali?

 
Simbol slovenske Gorice sedež EZTS

TrgovskiDomGoricaSkupščina EZTS je imela svojo slavnostno sejo na svojem novem sedežu v simbolu slovenstva v Gorici -Trgovskem domu. Na seji, ki se je udeležil tudi predsednik RS in predsednica FJK je bil sprejet strateški načrt za integralne čezmejne projekte, ki jih bomo uresničevali z prijavljanjem an razpise EU v novem finančnem obdobju 2014-2020. Primorski dnevnik  in goriški tednik Novi glas sta dogodku namenila precejšjo pozornost; tudi osrednji slovenski mediji, Primorske novice pa so dogodek le bežno zaznamovale.

 
Zahtevamo vrnitev ukradene Goriške banke

NKBM-ngSpoštovana predsednica vlade mag. Alenka Bratušek,

spominjamo, da je vlada RS leta 1994 mimo strokovnih argumentov ter v nasprotju z interesi goriškega gospodarstva in javnosti politično priključila Komercialno banko Nova Gorica h Kreditni banki Maribor. Nova državna sistemska banka NKBM je bila ustvarjena kot darilo Mariboru in v pomiritev Štajercev zaradi ljubljanskega centralizma in ljubljanske NLB na račun počasnejšega razvoja in osiromašenja Goriške. Ne politiki ne bankirji sedaj ne plačujejo teh političnih in nestrokovnih bančnih zablod, pač pa ste ves račun za to polomijo izstavili nam davkoplačevalcem. Pismo predsednici. več >>

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 2 od 42

Forum za Goriško

Društvo Forum za Goriško združuje člane in simpatizerje, ki si prizadevajo za vsestranski preporod in razvoj goriške regije, čezmejno povezovanje vseh Slovencev ter razvoj somestja Gorice-Nove Gorice za osrednje gospodarsko, kulturno, socialno in izobraževalno središče Primorske.

Vabimo vas, da postanete ČLAN Foruma za Goriško !

 
Sledi nam na

  
hit
Pasica
Pasica

Naroči se na e-novice

ime in priimek*
e-pošta*
 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
 

 

 
   
 
 
Sporočilo
  • Naša spletna stran uporablja piškotke. Vam omogočajo boljše delovanje strani, nam pa stalno izboljšavo vsebin.
    Ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani?